Британка, посветила живота си на изучаването на Космоса, получи единствена

...
Британка, посветила живота си на изучаването на Космоса, получи единствена
Коментари Харесай

Нова кукла Барби, вдъхновена от жена учен

Британка, посветила живота си на проучването на Космоса, получи единствена по рода си кукла Барби с нейния облик на Международния ден на дамата и във връзка Британската седмица на науката, която се организира от 10 до 19 март.

Д-р Маги Адерин-Покок, най-известна с представянето на The Sky At Night на BBC One, беше оповестена за „ Модел за подражателство на Барби “ като самопризнание за нейните достижения и за работата си по поощряване на научната кариера на млади девойки.



Нейната кукла, основана от компанията за играчки Mattel, носи рокля, обсипана със звезди, а аксесоароарът й е телескоп – мигане към работата на доктор Адерин-Покок с галактическия телескоп James Webb.

 „ Откакто се влюбих в концепцията за пътешестване в космоса като младо момиче, прекарах кариерата си в опити да покажа на девойките какъв брой завладяваща може да бъде галактическата просвета ”, споделя 54-годишната жена академик. „ Искам да вдъхновя идващото потомство учени - и изключително девойките - и да им кажа, че STEM ( просвета, технологии, инженерство и математика) е за тях. ”

Адерин-Покок споделя с смешка, че тези тематики са „ прекомерно значими, с цел да бъдат оставени на момчетата ” и прибавя, че желае да даде убеденост на всички млади девойки, че посредством науката могат безусловно да  променят света.

„ Надявам се моята кукла да припомня на девойките, че когато посегнеш към звездите, всичко е допустимо “, споделя тя.

 „ Като чернокожа жена открих, че не всеки път давам отговор на визията на някои хора за академик. ” Добавя още  д-р Адерин-Покок  „ Често имаме тези стереотипни показа за това, което хората вършат, и обичам да разрушавам тези стандарти, когато имам опция.Като дете си играех с Барби и към момента го върша с щерка си. За мен е огромна чест да получа тази кукла, която отбелязва моите достижения... Дъщеря ми и аз танцувахме из хола, когато чухме! “

Символично куклата Барби подарява и книгата на доктор Адерин-Покок „ Направена ли съм от звезден прахуляк? “ на  училища в Обединеното кралство посредством партньорската си  благотворителна организация Inspiring Girls.

Кели Филп, маркетинг шеф в Mattel UK, показа във връзка новата им кукла  „ Знаем, че в международен мащаб STEM е област, необятно приета като незадоволително показани дами, тъй че като марка Barbie се ангажира да демонстрира на девойките повече благоприятни условия за развиване в тази област. В Обединеното кралство проучванията ни демонстрират, че дамите съставляват единствено 26% от работната мощ в STEM, тъй че представянето на вълнуваща кариера в галактическата просвета като тази на доктор Маги е единствено един от методите, по които въодушевяваме девойките да мислят по друг метод за опциите си за кариера. “

Други модели за подражателство на Барби са създателката на имунизацията против Covid-19 проф. Сара Гилбърт, телевизионната водеща Клара Амфо, спринтьорката Дина Ашър-Смит, тийнейджърката известна със скейтборд достиженията си Скай Браун и боксьорката Никола Адамс.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР