Брилянтната на Луиза Мей Олкът – Малки жени, има множество

...
Брилянтната на Луиза Мей Олкът – Малки жени, има множество
Коментари Харесай

Малки жени: брилянтен като книгата

Брилянтната на Луиза Мей Олкът – " Малки дами ", има голям брой екранизации, като стартираме от превежданата в България " Женички " с гениалната Катрин Хепбърн, минем през тази от 90-те със Сюзън Сарандън и Уинона Райдър, и продължим с миналогодишния сериал по HBO GO. " Малки дами " на  (дебютирала с акламирания  и между другото тя е партньорка на Ноа Баумбах, който стои зад филма ) е превъзходен прочит, който не отстъпва на никоя от упоменатите версии (гледала съм всичките). Неслучайно има астрономическа оценка в IMDb, за костюми и още пет номинации!

Гъруиг остроумно не води линейно, а с умели прескачания във времето описа за четирите надарени, честни и морални сестри Марч (по време на Гражданската война). Това са даровитата и амбициозна хубава писателка  Джо (, номинация за основна роля), кротката, тиха, мъдра и чаровна Мег (, да, Хърмаяни порасна!), привлекателната, женствена и сръдлива Ейми (Флоранс Пю, номинация за поддържаща роля) и честната, самопожертвователна, ангелоподобна и моралния компас на фамилията Бет (Елиза Сканлън). Майка им Марми (Лора Дърн), източена, симпатична и повехнала жена със следи от отминала красота, ги възпитава с персонален образец в добрина, състрадание, щедрост и амнистия, а татко им (Боб Оденкърк) е постоянно отсъстващият боец. Циничният и здравомислещ взор им се дава от сухата, жилава и тросната, с изпито лице и дребни бръчки вуйна Марч ().



Джо , повече от твърдоглавие, твърдоглавост и възприятие за правдивост, в сравнение с от феминизъм или блян към равноправност, се бори да пробие като писателка.  Мег избира (въпреки гения си на музикантка) тихия фамилен живот с обичания, неумел, благ и трудолюбив брачен партньор.  Бети боледува и живее, за да оказва помощ на другите.  Ейми също  жертва естествените си дадености на създател, с цел да се впусне в световна кариера, само че постоянно е обичала богатия комшия Лори Лорънс (), висок, кокалест и по младежки неумел и прелъстителен юноша с фини черти, неясно лице и гъста коса. Но той има очи единствено за Джо, която му е отказала...



Дали флиртът на Джо със скования, мустакат и прочувствено несръчен, само че мъжествено привлекателен Фридрих (Луи Гарел) не е единствено небивалица, с цел да издадат книгата ѝ, в която дамата " би трябвало да почине или да се ожени ", но всичко в уютния и гръмък дом на Марч се подрежда, макар непрежалимата им загуба. На финала сестрите реализират задачите си – обич, топлина, семейство, креативна кариера и всяка е постигнала това, за което е мечтала, въпреки и с цената на жестоки тествания, и е оживяла и триумфирала с помощта на другите и въпреки всичко макар тях.

Автор: Бистра Андреева

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР