Бременността при кобилите е деликатен етап, който изисква щателно внимание

...
Бременността при кобилите е деликатен етап, който изисква щателно внимание
Коментари Харесай

Важни грижи за бременните кобили

Бременността при кобилите е внимателен стадий, който изисква подробно внимание и профилирани грижи. Правилното ръководство и съображения през този сериозен интервал оказват доста въздействие върху здравето на кобилата и развиването на кончето. Ето главните насоки за обезпечаване на благосъстоянието на бременните кобили:

Хранене и диета на бременната кобила

Балансираната диета е от главно значение за здравето на бременната кобила. По време на бременността питателните потребности се усилват, изключително през последния триместър, когато плодът пораства бързо. Висококачественият фураж, допълнен с подобаващи зърна или концентрати, би трябвало да дава отговор на нарасналите енергийни потребности на кобилата. Консултацията с ветеринарен доктор или диетолог по конете може да помогне за съставянето на подобаващ диетичен проект, съгласуван със характерните потребности на кобилата.

Редовни ветеринарни прегледи

Честите ветеринарни визити са наложителни през цялата бременност. Редовните прегледи разрешават да се следи здравето на кобилата и развиването на кончето, като се разпознават и адресират всички евентуални проблеми на ранен стадий. Ултразвуковите проучвания оказват помощ да се удостовери бременността, да се наблюдава растежа на плода и да се подсигурява неналичието на затруднения.

Ваксинации и битка с паразити при бременна кобила

 Бременна кобила

Поддържането на настоящ график за имунизиране е от решаващо значение за отбрана както на кобилата, по този начин и на разрастващото се жребче. Ваксинациите би трябвало да се ползват в сходство с целесъобразните насоки и съобразени с самостоятелните потребности на кобилата. Освен това би трябвало да се приложи ефикасна стратегия за надзор на паразитите, с цел да се отбрани здравето на бременната кобила и да се предотвратят паразитни инфекции, които могат да обиден плода.

Упражнение и интензивност на бременните кобили

Умерените извършения са потребни за бременни кобили, като оказват помощ за поддържане на мускулния тонус, кръвообращението и цялостното здраве. Въпреки това, интензивността и продължителността на упражненията би трябвало последователно да се поправят с напредването на бременността. Редовните, леки извършения и спокойни разходки могат да допринесат позитивно за благосъстоянието на кобилата, без да предизвикват непотребен стрес.

Адекватен заслон и среда на бременните кобили

Осигуряването на безвредна, комфортна и свободна от стрес среда е от значително значение за бременните кобили. Адекватен заслон от рискови метеорологични условия, подобаваща вентилация, чиста постеля и задоволително пространство за свободно придвижване са решаващи фактори. Минимизирането на стресори като мощни шумове, претъпканост или неочаквани промени в рутината е от значително значение, с цел да се подсигурява, че кобилата остава спокойна през цялата бременност.

Мониторинг на държанието и здравето

 Грижи за бременните кобили

Внимателното наблюдаване на държанието и здравето на кобилата е жизненоважно по време на бременност. Промените в апетита, настроението или физическото положение би трябвало да бъдат маркирани и неотложно адресирани. Всички признаци на дискомфорт, страдалчество или извънредно държание би трябвало да бъдат доведени до вниманието на ветеринарен доктор.

Подготовка за жребче

Тъй като бременността наближава края си, би трябвало да се направи подготовка за ожребване. Създаването на чиста и безвредна среда за дребното конче с подобаващи постелки, достъп до чиста вода и елементарен достъп до ветеринарна помощ, в случай че е належащо, е от решаващо значение. Запознаването с признаците на идно раждане и съществуването на проект за незабавни случаи са съществени съставни елементи за обезпечаване на равен и безвреден развой на поява на жребчето.

Грижите и благосъстоянието на бременните кобили оказват доста въздействие върху здравето и развиването на кончето. Осигурявайки уместно хранене, постоянни ветеринарни грижи, подобаваща среда и деликатно наблюдаване, притежателите на коне могат да поддържат своите бременни кобили през здрава бременност и да обезпечат най-хубавото начало в живота на новороденото жребче.

Вижте и по какъв начин да се грижите за възрастен кон.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР