Бразилците гласуват днес на първия тур на най-напрегнатите общи избори

...
Бразилците гласуват днес на първия тур на най-напрегнатите общи избори
Коментари Харесай

Бразилците гласуват на избори, Лула да Силва има голяма преднина според проучванията

Бразилците гласоподават през днешния ден на първия тур на най-напрегнатите общи избори в страната от десетилетия, като се чака левият претендент Луиз Инасио Лула да Силва да победи настоящия десен президент Жаир Болсонаро, оповестяват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Повечето изследвания на публичното мнение демонстрират от месеци солидна преднина на Лула да Силва, само че Болсонаро сподели, че може да откаже да одобри вероятно проваляне, предизвиквайки опасения от институционална рецесия или принуждение след изборите. Послание, прожектирано върху статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро преди вота, гласеше: " Мир на изборите ".

Повечето изследвания дават преимущество от 10-15 процентни пункта на Лула да Силва, който беше президент от 2003 до 2010 година Ако той завоюва повече от 50% от годните гласове, което съгласно някои анкетьори е допустимо, втори тур няма да има.

Лула беше вкаран в пандиза по време на последните избори, по дело за подкупи. Присъдата по-късно беше анулирана от Върховния съд, което му разреши да се изправи против своя върл зложелател Болсонаро. Според него присъдата е била политически стимулирана.

Болсонаро гласоподава в Рио и съобщи, че чака да завоюва изборите на първия тур в неделя, макар неприятното си показване в изследванията. Бившият капитан от армията не се доверява на социолозите, тъй като съгласно него техните резултати не подхождат на поддръжката, която той вижда по време на предизборните си прояви.

„ Ако имаме чисти избори, ще спечелим през днешния ден с най-малко 60% от гласовете “, сподели Болсонаро във видео, оповестено в обществените му медии преди гласуването. Според него всичко сочи удобен за него резултат. " Другата страна не съумя да излезе на улицата, не организира акция " и не се употребява с доверието на гласоподавателите, счита крайнодесният президент.

" Ако изборите са почтени, няма проблем. Нека победи най-хубавият! ", добави при гласуването си настоящият бразилски държавен глава, представен от Франс прес.

Евентуална победа на Лула да Силва на първия тур би трансферирала фокуса на вниманието върху реакцията на Болсонаро/ Той неведнъж е поставял под въпрос надеждността освен на изследванията на публичното мнение, само че и на бразилските машини за електронно гласоподаване. Някои анализатори се притесняват, че той се е подготвил за отменяне на резултатите, отбелязва Асошиейтед прес.

Двамата претенденти се употребяват с поддръжката на разнообразни групи - евангелистите и бели мъже са главните поддръжници на Болсонаро, а малцинствата, дамите и бедните по-често поддържат Лула да Силва.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР