Бразилският Върховен съд намали присъдата затвор на бившия президент Луиз

...
Бразилският Върховен съд намали присъдата затвор на бившия президент Луиз
Коментари Харесай

Съдът намали присъдата на бившия президент Лула да Силва

Бразилският Върховен съд понижи присъдата затвор на някогашния президент Луиз Инасио Лула да Силва за корупция от 12 години и един месец на 8 години и 10 месеца, което ще му разреши да изиска да бъде подложен под домакински арест още през септември , съобщи ДПА.

Четиримата магистрати в съда взеха решение единомислещо да понижат присъдата на най-известния пандизчия в Бразилия, отбелязва Агенция Франс Прес.

73-годишният исторически лидер на бразилската левица влезе в пандиза в южния град Куритиба през април 2018 година, откакто беше наказан на втора инстанция за корупция и пране на пари по отношение на триетажно жилище в крайбрежния град Гуаружа в щата Сао Пауло, което получил от строителна компания в подмяна на контракти с държавната петролна компания " Петробраз ".

Делото беше обвързвано с големия корупционен скандал " Автомивка " към " Петробраз " , в който бяха забъркани десетки предприемачи и политици.-->

Четиримата съдии от Върховния съд отхвърлиха да анулират присъдата затвор. Съдия Феликс Фишер обаче сподели, че съдът не е приел някои причини, довели до увеличението през януари 2018 година на първичната присъда на Лула от девет години и половина на 12 години и един месец . Друг от съдиите обоснова намаляването на наказването с напредналата възраст на експрезидента.

Решението на съда дава опция на Лула да Силва да изиска полуоткрит режим или домакински арест още през септември. " Сега Лула ще има право да премине към полуоткрит режим през октомври, защото ще е излежал една шеста от наказването си. Това ще промени изцяло вероятностите му ", изясни пред Агенция Франс Прес преподавателят по конституционно право Ленио Стрек.

Този режим позволява на наказания да работи или да учи отвън пандиза, само че го задължава вечер да се връща в килията си. Адвокатите на някогашния президент неотложно взеха решение да апелират единомислещото решение на четиримата магистрати. " Оправдаването е единственият вероятен излаз, защото експрезидентът Лула не е направил никакво закононарушение. Поради това ние ще апелираме ", съобщи пред публицисти Кристиано Занин Мартинс.

Присъдата на Лула да Силва, претекстовете за която съгласно последователите му са политически, попречи на някогашния държавен глава да се яви на президентските избори през октомври м.г. против крайнодесния претендент Жаир Болсонаро, встъпил в служба на 1 януари т.г., напомня ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР