Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва уволни заместник-директора на

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва уволни заместник-директора на
Коментари Харесай

Лула уволни петима служители на националната разузнавателна агенция заради незаконен шпионаж

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва уволни заместник-директора на националната разследваща организация и четирима ръководители на отдели , оповестява БиБиСи. Продължават следствията на изказванията, че разследващата организация ABIN е шпионирала нелегално враговете на някогашния президент Жаир Болсонаро.

Заместник-директорът Алесандро Морети е упрекнат в предаване на информация на някогашния началник на ABIN Александър Рамагем, политик от партията на Жаир Болсонаро. Болсонаро твърди, че той и околните му са подложени на гонене.

Скандалът избухна, когато Върховният съд на Бразилия разпечата документи, в които ABIN беше обвиненa в осъществяване на наблюдаване на основни политически и правосъдни фигури, критикуващи някогашния президент. Сред хипотетичните цели на противозаконното подслушване са трима съдии от Върховния съд и представител на долната камара на Конгреса на Бразилия.

Полицията е идентифицирала сина на Жаир Болсонаро, Карлос, като част от политическото ядро, обвинено в поръчването на противозаконното шпиониране. Съдът позволи обиски в дома и офисите на Карлос, който е общински консултант на Рио де Жанейро.

Полицията подозира, че ABIN е употребявал израелски програмен продукт, прочут като FirstMile, за нелегално наблюдаване на мобилни телефони.
 В Бразилия разледват нелегално шпиониране през годините на Болсонаро
В Бразилия разледват нелегално шпиониране през годините на Болсонаро

Проведени са арести на разнообразни места, в това число столицата Бразилия и Рио де Жанейро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР