Бразилският крайбрежен град Сантос започна сбогуванията си с футболната легенда

...
Бразилският крайбрежен град Сантос започна сбогуванията си с футболната легенда
Коментари Харесай

Да живее кралят на футбола: Бразилия се сбогува с Пеле

Бразилският крайбрежен град Сантос стартира сбогуванията си с футболната легенда Пеле като част от поклонение, което ще продължи общо 24 часа.

Хиляди почитатели и поданици на града се подредиха на опашка, с цел да видят тялото на футболиста в отворен ковчег в центъра на терена на стадион " Вила Белмиро ". на 82-годишна възраст след битка с рак на дебелото черво.

Той ще бъде заровен във вторник в града, в който е израснал и трансформирал се в международна столциа на футбола. Католическа меса ще бъде отслужена на стадиона, след което ковчегът му ще бъде пренесен по улиците на Сантос до близкото гробище, където ще бъде заровен на частна гала.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино беше измежду първите, пристигнали за поклонението. Той съобщи, че ще предложи всяка страна да назова стадион на името на Пеле - единственият човек, печелил три пъти Световната купа като състезател.

" Пеле е безконечен. ФИФА сигурно ще уважи " краля ", както той заслужава. Помолихме всички футболни асоциации в света да отдават минута безмълвие преди всеки мач и също по този начин ще желаяме от 211 страни, да нарекат стадион на името на Пеле. Бъдещите генерации би трябвало да знаят и да помнят кой е бил Пеле ", сподели Инфантино.

От пресслужбата на Сантос оповестиха, че към 5 хиляди публицисти от целия свят са били упълномощени да отразяват погребението на футболиста, на което се чака да участват и Луис Инасио Лула да Силва и вицепрезидентът Жералдо Алкмин.

Точно в 10:00 часа в понеделник вратите на стадион " Вила Белмиро " бяха отворени и непрекъснат поток от почитатели стартира да минава около тялото на Пеле. Трибуните към него бяха окичени със флагове с неговия облик и обръщение: " Viva o rei " и " Да живее кралят ".

" Атмосферата тук е малко горест и малко наслада - горест, тъй като той умря, и наслада поради хората, които са го виждали да играе и приказват за историята му ", сподели 41-годишният Марсело Алвеш да Силва.

Едсон Арантес до Насименто - личното име на Пеле - е роден през 1940 година в дребното провинциално градче Трес Коракош, само че през 1956 година се реалокира в Сантос и живее там през по-голямата част от живота си.

През 60-те и 70-те години Пеле е може би най-известният състезател в света. Среща се с президенти и кралици. Мнозина бразилци му приписват заслугата за това, че страната им за първи път се появява на сцената на международния футбол.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР