Бразилските лидери трябва да предприемат незабавни действия, за да спасят

...
Бразилските лидери трябва да предприемат незабавни действия, за да спасят
Коментари Харесай

Пред геноцид сме! - апел към Бразилия да спаси племената на Амазония

Бразилските водачи би трябвало да подхващат незабавни дейности, с цел да спасят коренното население на страната от " геноцид ", в резултат на ковид, декларира световна коалиция от художници, звезди, учени и интелектуалци.

В отворено писмо до бразилския президент Жаир Болсонаро доста публични фигури като Мадона, Опра Уинфри, Брад Пит, Мерил Стрийп, Пол Маккартни и Жизел Бюндхен предупредиха, че пандемията значи, че коренните общности в Амазония са изправени пред " последна опасност за оцеляване ".

" Преди пет века тези етнически групи бяха осквернени от заболявания, донесени от европейските колонизатори… Сега, когато този нов камшик се популяризира бързо в Бразилия…  може да изчезнат изцяло, защото нямат средства за битка с Covid-19 ", пишат те.

Организаторът на петицията – бразилският фотожурналист Себастиао Салгадо, съобщи, че бракониери, които ловуват диви котки или извършват незаконна сеч на горите, би трябвало неотложно да бъдат " изгонени ", с цел да не внасят ковид, от който до този миг са загинали над 240 000 души по света, в това число 6 750 в Бразилия.  " Ние сме в навечерието на геноцид ", споделя The Guardian Салгадо, който близо четири десетилетия документира Амазония и нейните поданици.

Фотожурналистът, който отразява и геноцида в Руанда от 1994 година, предизвестява, че 300 000 коренни поданици са изправени пред заличаване. Опасението му е напълно действително, откакто неотдавна 15 годишно момче от племето янонами е умряло поради затруднение от ковид. Изолираните коренни нации в тропическите гори на Амазония са изключително уязвими от заболявания, пренесени от външния свят, а група за права на янонами съобщи, че момчето е влезнало в контакт с други коренни хора, откакто почнало да демонстрира признаци.

" В Руанда видяхме принудителен геноцид, нахлуване, при което хората бяха физически убити. Това, което ще се случи в Бразилия, също ще донесе смърт за едно коренно население. Когато подкрепяте или насърчавате акт, за който знаете, че ще отстрани население или част от популацията, това е определението за геноцид… ", казва Салгадо. 

Още преди пандемията коренното население на Бразилия е в историческа битка за оцеляване, като критиците главно упрекват крайнодесния популист Болсонаро, който е на власт от началото на 2019 г.  Според основателя на отвореното писмо държавното управление изобщо не се интересува от коренното население, като също така дори съкращава бюджета за грижата към Амазония. А напълно неотдавна уволнява и няколко основни експерти в региона на околната среда, които са се борили против противозаконните дърводобивни дейности в региона. По този метод мрачната вероятност, резултат от настоящето ръководство, става още по-мрачна в композиция с пандемията.

" В някои от селата морбили уби 50% от популацията. Ако коронавирусът стигне до тях, това ще бъде истинско  " всеобщо кръвопролитие ", споделя и Карло Закини, италиански мисионер, който е прекарал десетилетия с племето янонами.

Салгадо е уверен, че Болсонаро няма да работи по лична воля, само че има вяра, че интернационалният напън може да принуди държавното управление да направи това, както се случи и предходната година, когато световният отзив докара до ефикасни дейности при пожарите в Амазония. Само в бразилската ѝ част има 103 племенни групи и светът би бил едно в действителност брутално място, в случай че разреши те да изчезнат. 

 
50 милиона " вътрешни " мигранти са в риск поради ковид
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР