Бразилски учени създадоха крава, която произвежда човешки инсулин в млякото

...
Бразилски учени създадоха крава, която произвежда човешки инсулин в млякото
Коментари Харесай

Учени модифицираха крава да произвежда инсулин

Бразилски учени сътвориха крава, която създава човешки инсулин в млякото си, като по този метод тя влиза в историята като първата трансгенна крава в света, способна на сходно нещо. Макар и към момента да е надалеч, откривателите се надяват, че този пробив при говедата може да отвори порти за стабилно произвеждане на инсулин и да помогне за решение на международните проблеми с доставките на този хормон.

Засега достижението е единствено доказателство, че концепцията работи, само че с спомагателни проби и утвърждение от Агенцията за надзор на храните и медикаментите (САЩ) то може да бъде увеличено, с цел да конкурира актуалните способи за произвеждане на инсулин, които включват генетично модифицирани дрожди и бактерии.

„ Майката природа е проектирала млечната жлеза като фабрика за произвеждане на протеини, която е доста, доста ефикасна. Можем да се възползваме от тази система, с цел да произведем протеин, който може да помогне на стотици милиони хора по света “, споделя в изказване професор Мат Уилър, водещ създател на публикацията, която разказва създаването.

За задачата Уилър и съавторите му основават трансгенна крава, като вкарват сегмент от човешка ДНК, който кодира проинсулин (белтъчен предходник на инсулина), в ядрата на 10 кравешки ембриона. След това тези модифицирани ембриони са вградени в утробите на естествени крави, като една от тях ражда живо трансгенно теленце.

Въпреки че екипът изпитва малко усложнения да забремени кравата откакто тя доближава зрялост, той съумява да провокира лактация благодарение на хормони. Това довежда до по-малко количество мляко, в сравнение с би се получило след бременност, само че млякото, което създава, съдържа човешки проинсулин – и, за изненада на екипа, самия хормон инсулин.

„ Нашата цел беше да създадем проинсулин, да го пречистим до инсулин и да продължим оттова. Но кравата главно го правеше сама. Тя създава към 3:1 биологично деен инсулин към проинсулин “, споделя Уилър.

Заради употребяваната технология за генно инженерство значи, човешкият инсулин е бил ориентиран за експресия единствено в млечната тъкан и не е участвал на никое място другаде в кравата.

За да бъдат употребявани добитите субстанции, те първо би трябвало да бъдат извлечени и пречистени. Ако приемем, че това може да бъде реализирано, Уилър предлага, че в случай че всяка крава може да създава 1 грам инсулин на литър мляко, системата може да създава доста инсулин.

Типичната единица инсулин е 0,0347 мг, което „ значи, че всеки грам е равностоен на 28 818 единици инсулин “, споделя Уилър. „ И това е единствено от един литър; кравите могат да създават по 50 литра дневно. Можете да си извършите сметката. “

Сега откривателите възнамеряват да реклонират кравата и в последна сметка се надяват да основат цяло трансгенно стадо, което би могло един ден да обезпечи инсулин за милионите хора с диабет по света.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР