Брайън Грийн, професор по физика и математика в Колумбийския университет

...
Брайън Грийн, професор по физика и математика в Колумбийския университет
Коментари Харесай

Има два типа пътуване във времето и учените са съгласни, че поне един от тях е възможен

Брайън Грийн, професор по физика и математика в Колумбийския университет и съосновател на Световния теоретичен фестивал, изяснява какво знаем за времето до момента. Следва дубликат на казаното от него пред аудиторията на Световния теоретичен фестивал.

Брайън Грийн: Аз съм Брайън Грийн, професор по физика и математика в Колумбийския университет и съосновател на Световния теоретичен фестивал.

От решаващо значение е да осъзнавате, че има два типа пътувания във времето и те са радикално разнообразни. Пътуване до бъдещето? Определено е допустимо.

Знаем по какъв начин да го създадем, тъй като Айнщайн ни е посочил пътя преди повече от 100 години. Изненадващо е какъв брой малко хора фактически схващат това ясно. Той сподели, че в случай че излезете в космоса и пътувате със скорост близка до тази на светлината, а след това се обърнете и се върнете, часовникът ви ще тиктака по-бавно. Така че, това ще бъде бъдещето на планетата Земя. Вие ще сте пътували в бъдещето.

Освен това той сподели, че в случай че се приближите до в действителност мощен източник на гравитация – неутронна звезда, черна дупка – и вие се доближите тъкмо до ръба на този обект, времето за вас също ще се забави действително по отношение на всички останали, затова, когато се върнете на Земята, ще бъдете още веднъж надалеч в бъдещето.

Това не е противоречив въпрос. Всеки физик, който знае защо се приказва, е склонен с това.

Но другият тип пътешестване във времето, този до предишното …, тук към този момент има причини, тъй като мнозина от нас не мислят, че пътешестване до предишното е допустимо.

Основната догадка за пътешестване в предишното, която учените най-малко намират, че заслужава внимание, се базира на странна идея, наречена „ червеева дупка “. Червеева дупка е нещо, което … още веднъж е намерено от Алберт Айнщайн. Човекът в действителност може да си напише името над всичко в тази област.

Това е мост, в случай че желаете, от едно място до друго. Това е тип тунел, който ви дава директен път, с цел да отидете от тук до тук. Той открива това през 1935 година, само че след това се осъзнава, че в случай че манипулирате отворите на една червеева дупка – поставяте я покрай черна дупка или я движите с доста висока скорост – тогава двата входа на този тунел на червея няма да се отварят в идентичен такт, тъй че няма да можете просто да преминете от едно място в пространството до друго, в случай че минавате през този тунел – през тази червеева дупка – ще преминавате от един миг към различен миг във времето. Ако преминете в едната посока ще пътувате до предишното, противоположното – пътувате до бъдещето.

Сега, ние не знаем дали червеевите дупки са същински. Не знаем дали те са действителни, без значение дали ще съумеете да минете през тях. Така че тук има всички типове несигурности. Повечето от нас мислят, че в действителност няма да стигнете предишното, в случай че преминете през дупката на червея. Но това към момента не е изяснено.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР