Братовчедка на морската звезда, която живее в кораловите рифове на

...
Братовчедка на морската звезда, която живее в кораловите рифове на
Коментари Харесай

Откриха второ същество, което може да вижда, без да има очи

Братовчедка на морската звезда, която живее в кораловите рифове на Карибите и Мексиканския залив, няма очи, само че може да вижда, настояват учени, изследвали това творение, което трансформира визиите за зрението в животинското царство, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според учени от Природонаучния музей към Оксфордския университет алената нежна звезда, наречена Ophiocoma wendtii, е едвам второто известно създание, което може да вижда, без да има очи - така наречен извъночно зрение. Единственият й противник в това отношение е морски таралеж.

Тази необикновена дарба се дължи на светочувствителни кафези, наречени фоторецептори, които покриват тялото, и на пигментни кафези, наречени хроматофори, които са дейни денем, с цел да улеснят внезапната смяна в цвета на животното - от мрачно червеникаво-кафяво на светлина до бежаво на райета през нощта.

Крехките звезди имат пет лъча, които излизат от централен диск. Те са сродни на елементарните морски звезди, морските краставици, морските таралежи и други в групата на морските безгръбначни, наречени бодлокожи. Нервна система имат, само че не и мозък. Живеят в светли и комплицирани хабитати, като са застрашени от доста хищници. Крият се денем и умеенето да намерят безвредно укритие е доста значимо за оцеляването им.

Фоторецепторите денем за заобиколени от хроматофори, които стесняват полето на записаната светлина. Така всеки фоторецептор става като пиксел на компютърен облик, който, смесен с други пиксели, построява цялата картина. Зрителната система не е дейна през нощта, когато хроматофорите се свиват.

Лабораторните опити демонстрират, че нежната звезда има рудиментарно зрение. Поставени в кръгла сцена, те се движат към бели стени с черна линия, които припомнят на укритие.

Друг опит демонстрира, че тези морски звезди освен записват светлина по отношение на мрачевина. При сиви стени те отново се движат към черната линия в средата на бяла - тъй че да отразява същото количество светлина като сивото. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР