Браншовици от Варна, организираини в групата Туроператори и турагенти -

...
Браншовици от Варна, организираини в групата Туроператори и турагенти -
Коментари Харесай

Туристическият бранш във Варна с идеи за овладяване на кризата, предизвикана от коронавируса

 Браншовици от Варна, организираини в групата " Туроператори и турагенти - професионална група " организираха телеконференция, в която участваха 57 компании, заяви за Varna24.bg туроператорът от Варна Герчо Герчев. 

След близо 4-часови диспути са взети редица решения по отношение на Коронавирус 19 и рецесията в туристическия отрасъл. Те са систематизирани в декларация, адресирана до министъра на туризма Николана Ангелкова. Предложенията и решенията са от името на Варненска туристическа камара, Варненска ресторантьорска и хотелиерска асоциация и Варненска асоциация на туристическите сътрудници. Ето какво се показва в декларацията:

" Уважаема министър Ангелкова,

Обявената от СЗО пандемия от ковид оказва лавинообразно спешно въздействие върху българския туристически бизнес. Засегнати са както МСП – туроператори, турагенти, хотелиери и ресторантьори, по този начин и огромните корпоративни туристически предприятия. Туристическото търсене за произлязъл, входящ и вътрешен туризъм все още клони към нула. Потребителите анулират резервирани идни пътувания даже за месеците към края на годината. Редица дребни туристически предприятия са на границите на своите финансови благоприятни условия заради връщане на пари за отказани резервации.

Уважаемо г-жо министър,

Чрез Вас се обръщаме към държавните органи със следните оферти:

Представители на държавните институции с отношение към туризма (Министерството на туризма, Комисията за отбрана на потребителите и др.) да дават регулярно посредством медиите сложна оценка на обстановката за попречване на ирационални потребителски реакции и анулации на пътувания за по-далечни интервали.

Да се разиска и вкара интервал на облекчения за работодателите посредством разсрочване на идни заплащания на обществени осигуровки за личен състав, ангажиран на трудов контракт.

Министерството да организира диалог с Асоциацията на банките в България за реализиране на договореност за рационално разсрочване на кредитни отговорности на туристически предприятия, изпаднали в крайни финансови усложнения.

Министерството на туризма да преструктурира маркетинговата си информационна активност в посока на спешен ПР на вътрешния и интернационалния туристически пазар на дестинация България.

Горепосочените организации сме разполагаем за подпомагане на Министерството на туризма за превъзмогване на невижданата рецесия в българския туристически бизнес ". 

Според Герчо Герчев има още редица ограничения, които би трябвало да бъдат взети във връзка с туроператорите на държавническо равнище.

" Министерството би трябвало да  подтиква и насърчи българските приемащи туроператори. Защото ТУИ да вземем за пример към този момент разгласи, че стопира (не единствено за България), активността си за идния летен сезон и ще търси държавна помощ в Германия за своето оцеляване. По сходен метод са затруднени и останалите великански интернационалните концерни. В изискванията на предстоящ срив на летния сезон, вероятен отдушник за България може да стане увеличението броя на туристите, водени от българските туроператори (те са най-вече микро и дребни, а по-рядко междинни предприятия).

Те всички, с помощта на персоналните си връзки със своите сътрудници в чужбина, имат огромен евентуален запас да докарват нови туристи. Те за следващ път може да се окажат в ролята на спасители на сезона, защото вършат най-различни фестивали, с които удължават летния сезон. Правят и доста други сходни прояви. В този смисъл наложително е министерството да схване политика за подкрепяне и поощряване на българските приемащи туроператори. Тук не става дума за някакво материално подкрепяне, от рода на злощастната социална поръчка за стимулиране докарването на повече туристи. Достатъчно е, в случай че министерството, със своя административен престиж, " посъветва " хотелиерите да дадат на българските туроператори същите договорни условия които дава на гигантските задгранични туроператори. Това ще бъде повече от рационално! Така ние, локалните патриоти, ще успеем да докараме повече туристи, спрямо колосите - които се интересуват единствено от своите облаги и никак не ги е еня за българския туризъм.

Много е значимо, в изискванията на всеобщата европейска карантина, да се обезпечи транспортната досегаемост до България по шосе. Наред с директните коридори за интернационалния камионен превоз, би трябвало да се уредят такива коридори и за рейсове и за автотуристи от Европа. Такава задача е по силата единствено на обединените дейности на министерствата на туризма и на превоза. Като самодейността би трябвало да бъде на нашето министерство! Самолетите надалеч не са единствения вероятен туристически превоз! За информация, и до момента съвсем половината от полските туристи в България идват с рейсове. Помним времето, когато българските курорти бяха " залети "  с автотуристи от централноевропейските страни – в последно време обаче този тип туристи доста понижава.

Освен централизираното (на държавно ниво) споразумяване проблемите към член 88 и член 89 от Защитена територия за изходящия туризъм, да се направи централизирано (на държавно ниво) уеднаквяване практиката за приемащия туризъм при отменяне на ранните резервации за летния сезон, както и споразумяване казуса с към този момент платените на хотелите задатъци за летния сезон. А този проблем ще ни залее просто до дни. Потребителят в Европа, уплашен от шумотевицата към корона вируса, стартира всеобщо да се отхвърля от към този момент направените и предплатени резервации за лятото. Това от една страна несъмнено ще бъде пагубно за туроператорите докарващи туристи в България, само че въпреки това ще бъде съдбовно за нашите хотели и другата туристическа инфраструктура! Ако не се направи такова държавно контролиране на казуса, решаването му от гледната точка на единичния хотелиер ще докара до безспорна " каша " през летния сезон. Сега всеки хотел, съгласно настроението на неговия притежател или на неговия юрист, ползва най-различни – постоянно никому неизгодни - условия за споразумяване казуса с анулациите и задатъците за сезона. Да не забравяме, че забележителна част от притежателите на хотели не са експерти в туризма. Те, просто по стичане на събитията, са имали шанса да им " паднат " едни огромни пари, и тъй като са чували, че туризмът е печеливш отрасъл, са вложили пари в придобиването на хотели. Затова се постанова, министерството юридически да обезпечи запазването на общите български ползи.

Преработване насочеността на националната туристическа реклама, към наблягане преимуществата на България в изискванията на битка с вирусната пандемия. В тенденция, че България има задоволително фактори: естествени, исторически, човешки и така нататък, с цел да обезпечава удобното престояване на туристите у нас в изискванията на пандемията.

България е страна на билките, на СПА, имаме прелестни пулмологични курорти (сред тях Сандански е на над-европейско ниво), в които сполучливо могат да се лекуват последствия от заболявания на дихателната система (следствие от вируса). Така както да вземем за пример в предишното е провеждано гроздолечение... С всичко това би трябвало да проглушим Европа, и по този начин целогодишно да си осигурим задоволително огромен брой туристи! ", разяснява за медията ни Герчо Герчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР