Брането на розовия цвят е започнало с почти 25 дни

...
Брането на розовия цвят е започнало с почти 25 дни
Коментари Харесай

Розоберът започва с почти 25 дни по-рано заради топлото време

Брането на розовия цвят е почнало с съвсем 25 дни по-рано. Това сподели розопроизводителят Петър Симеонов пред БГНЕС в Долината на розите. Подходящите условия от края на април до началото на май - толпата и суха пролет - са главната повода за по-ранния старт за розобера.

Както всяка година и тази не доближава работна ръка.  " Всяка година липсва работна ръка. Няма от кое място да дойдат тъй като те са едни и същи ", разяснява Симеонов.

Розопроизводителят изясни, че по Общините има служащи, които са с краткотрайна претовареност и отработват 10 дни на месец за по 4 часа. Но тъй като множеството служащи избират да работят заран, по този метод не оказват помощ на розопроизводителите. " Общините да създадат толеранс към розопроизводителите. Работниците да не ги употребяват заран тези 4 часа, а следобяд ", приканва Петър Симеонов.

Цена на розовия цвят и тази година е от 3 до 4 лв., като се е запазила и цената за служащия - 1.50 лева. Според Симеонова, с цел да бъде един розопроизводител на сметка крайната цена на розовия цвят би трябвало да е най-малко 4.50 лв.. Той се надява да има смяната в цените.

Розопроизводителите се надяват на мощна годин, макар подраняването на акцията. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР