Брането на гъби е изключително приятно занимание. Прекаленото самочувствие и

...
Брането на гъби е изключително приятно занимание. Прекаленото самочувствие и
Коментари Харесай

Отровни двойници на гъбите: Как да ги познаем

Брането на гъби е извънредно прелестно занятие. Прекаленото самочувствие и самонадеяност при практикуването на обичаното занимание обаче може да докара до тежки последствия. В последните няколко години зачестиха отравяния с гъби и даже бяха регистрирани няколко случая на отровени цели фамилии.

Опасните за човек гъби са няколко десетки типа. Докато едни могат да причинят леко неразположение и дълъг престой в тоалетната, други могат да доведат да гибел. Най-специфични признаци за отравяне с гъби са виене на свят, нервно разстройство, гърчове по цялото тяло и нарушено кръвообращение.

За да избегнете тази заплаха, хубаво е да разпознавате отровните двойници на гъбите, които са ядливи.

Безспорна най-разпространената гъба, присъстваща на всяка софра, е полската печурка. Отгоре тя е бяла и гладка, а отвътре е червенокафява. Опасни двойници на печурката са бялата и зелената мухоморка. На външен тип тези гъби са съвсем идентични.

 Мухоморките са рискови за индивида

Мухоморките са смъртоносни за индивида. При приемане в организма би трябвало да се вземат незабавни ограничения. Мухоморките се разграничават от печурките по един-единствен симптом. Пластините отвътре на рисковите гъби са чисто бели, за разлика от червенокафявите на печурките.

Рижиката е публикувана ядлива гъба. Тя е кафява и керемидова алена и има компактен усет и необикновен мирис. Гъбата може да бъде объркана само с лъжливата млечница, известна още под името мъхнатка. Двете гъби се разпознават по един значителен белег - при разчупването на пънчетата им от отровната млечница потича млечнобял сок, а при рижиката този сок е червеникав.

Друга постоянно срещана и публикувана отровна гъба е горчивата припънка. Тя е двойник на желаната за бране елементарна пънчушка. По външен тип и размери двете гъби са съвсем идентични. Разпознават се по мощната и неприятна миризма, която излъчва горчивата припънка.

 Манатарката има двойник

Манатарката е една от най-вкусните гъби. Показател за това може да се смята и галактическата цена по магазините. Считана е за деликатес. Външните ѝ белези обаче са прекомерно непостоянни. Манатарката също има собствен гибелен, токсичен двойник - дяволската гъба. Опасната гъба е алена изпод, до момента в който деликатесната е зеленикава.

Всички най-предпочитани за бране и консумация гъби елементарно могат да бъдат сбъркани с сходни на тях, които да се окажат мощно отровни. Някои могат да бъдат рискови даже и единствено при допиране, тъй като отделят токсичен секрет. Ето за какво, в случай че не познавате отровните двойници на гъбите, не си и помисляйте да се впуснете в тяхното събиране!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР