Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения, придобити по

...
Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения, придобити по
Коментари Харесай

Вижте как бойни санитари спасяват ранен войник

Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения, добити по време на курс за начална военномедицинска подготовка, извършен във ВМА.

Това е следващата група от 12 души, които минават през такова образование и са подготвени да се включат при потребност, както на бойното поле, по този начин и при разнообразни произшествия с всеобщо постъпване на потърпевши, изясни Ася Дишкова, основен специалист към Военномедицинския отряд за бързо реагиране на ВМА.

По време на практическото занятие бяха демонстрирани действия по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

Демонстрацията бе следена и от началника на ВМА бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
6
Вашата задача е доста значима и в спокойно, и във военно време. Докато пристигна лекар на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до потърпевшия приятел сте вие. Спрете кръвта, тъй като изтича животът. Ако не сте наоколо да поставите турникет, към този момент няма смисъл докторът да идва. Вие сте най-важните – вие сте платинените 10 минути, вие държите в ръцете си живота и гибелта на тези бойци. И неслучайно напоследък се залага на взаимопощ и самопомощ като най-ценното нещо, обърна се бригаден военачалник Мутафчийски към бойните санитари.

Той разясни, че 75% е предотвратимата гибел на бойното поле е поради външно кървене: „ Тоест, в случай че вас ви няма, тези 75% ще умрат”, добави още той, след което сподели на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на присъединяване си в задачи зад граница.
След приключаване на курса се издава уверение за „ Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”, като се планува на идващ стадий и прекосяване на опреснителни курсове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР