Бойкотът на изборите на 23 април от страна на сърбите

...
Бойкотът на изборите на 23 април от страна на сърбите
Коментари Харесай

Албин Курти: Бойкотът на изборите в Северно Косово е наложен от Белград, с цел сплашване

Бойкотът на изборите на 23 април от страна на сърбите в Северно Косово е бил натрапен „ от акцията за заплашване на формален Белград и от престъпните му принадлежности, ситуирани на терен на север “ в Косово, написа в обява във Facebook министър председателят на Косово Албин Курти, представен от КосоваПрес, написа Българска телеграфна агенция.

Според Курти произвеждането на предварителните избори за кметове на общините Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан, както и за общинските препоръки на Звечан и Лепосавич е протекло умерено и без произшествия.

В обявата си той изрази признателност към Централната изборна комисия на Косово за организацията на изборния развой, към косовската полиция – за сигурността, а към жителите – за поддръжката.

„ Атмосферата беше (атмосфера) на заплашването, на шантажа, по тази причина и присъединяване на жителите в изборите беше ниско. Бойкотът беше натрапен от акцията за заплашване на формален Белград и от престъпните му принадлежности, ситуирани на терен на север (в Косово). Благодаря на жителите за куража и спокойствието. Поздравявам определените през вчерашния ден кметове и общински съветници. Те би трябвало да работят с отдаденост и да служат еднообразно (за всички). Правителството (на Косово) ще ги поддържа и ще им оказва помощ. Институционалната система и обществените услуги ще могат да работят повече и по-добре. За благосъстоянието на жителите и за техните права “, написа още в обявата си Курти.

Предсрочните избори за кметове на общините Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан с преобладаващо сръбско население, както и за общинските препоръки на Звечан и Лепосавич бяха създадени на 23 април, като на тях гласоподаваха едвам 3,47 % от 45 000 души, имащи право на глас, съгласно ЦИК на Косово.

Косовските сърби бойкотираха вота в неделя, откакто „ Сръбска листа “ и Партията на косовските сърби отхвърлиха да вземат участие в локалните избори основно поради това, че към момента не е основан Съюзът на сръбските общини, за който упорстват.

Изборите в Северно Косово се постановиха, откакто през ноември предходната година сръбските представители напуснаха косовските институции в изискванията на напрежение поради промяната на сръбските регистрационни номера на колите с косовски.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР