Бойко Рашков обеща проверки на всички скандали около Бойко Борисов

...
Бойко Рашков обеща проверки на всички скандали около Бойко Борисов
Коментари Харесай

Рашков обеща нови проверки на всички скандали около Борисов

Бойко Рашков даде обещание инспекции на всички кавги към Бойко Борисов и даде да се разбере, че почналите към този момент разпити и действия по така наречен канибалски закани, за  " Ало, Ваньо " и за шкафчетата с кюлчета и евро в премиерския апартамент в Бояна са единствено началото. Това стана ясно от изявление на служебния вицепремиер и вътрешен министър в предаването " ЕвроДикоф ". 

„ Бих желал да се създадат повторни инспекции. Смятате ли, че по случая „ Ало, Ваньо “ не би трябвало да се направи такава инспекция? В този случай един към този момент някогашен прокурор беше заплатен за това, че направи сходна като резултат инспекция, а сега се намира във Валенсия като общоприет консул на България ", каза Рашков и добави: " Нима няма и други инспекции, които би трябвало да се повторят? Например за тези кюлчета злато и евро в шкафчето на спинкащия някогашен министър-председател, които биха могли действително да се открият като номера. Всяко едно кюлче има отличителни белези и от банките, от които са добити, може да се откри кой ги е купил и какъв е техният път ".

Според Рашков българската прокуратурата изобщо не се е интересувала от тези благоприятни условия. " В медиите излезе една прокурорка, на която беше предоставена тази инспекция, и съобщи на висок глас напълно наивно, смятайки, че няма мислещи хора в нашата страна, че защото ги няма тези движимости, не могло да се откри нищо. А те отидоха ли да създадат претършуване в спалнята на министър-председателя в „ Бояна “, както направиха претършуване в президентската институция?! “, попита риторично служебният вътрешен министър.

„ Новите проверки ще се проведат по разпоредбите на закона, а не по разпоредбите на подчинеността, на слугинското държание,което има българската прокуратура към политическата власт, която си отиде на 4 април “, добави той.

От думите на Рашков стана ясно, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев поради случая „ Ало, Ваньо “ . Този скандал гръмна през 2011 година, когато вестник " Галерия " разгласява четири диалога, записани със специфични разследващи средства. В единия се чуваше по какъв начин министър председателят Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре инспекцията на митничарите в склада на пивоварната " Леденика ". Тя беше собственост на Михаил Михов-Мишо Бирата. " Хайде, прибирай ги оттова, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му заречен, че няма да го окачам - няма да го окачам ", са част от репликите. 

По-късно се разбра, че записаните диалози са от следствие за корупция в митницата в Свиленград, следено от прокурора Пламен Георгиев. Тогава Георгиев се оправда, че диалозите не са му докладвани и защото не са вкарани като доказателства по делото, са унищожени.

По това време в парламента Борисов държа патетична тирада, че диалогът е манипулиран и не е нареждал митничарите да не влизат в пивоварната. Обадил се на Ваньо Танов поради президента Георги Първанов, който му споделил, че митниците натискат нелегално Мишо Бирата. Според тогавашната версия на премиера зад приключването на записите стоял бившият помощник на ДАНС Алексей Петров. Година и половина по-късно в изявление Борисов ненадейно призна: " Не че е вярно, не е трябвало да го върша. Но съм си подобен – всеки прави своите неточности, реагирах и се обадих. И се обадих, прелестно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван ".

През 2013 година, когато ГЕРБ не беше на власт, разследването беше обновено от прокуратурата. Година по-късно делото бе прекъснато, без да е разследвана търговия с въздействие, длъжностно или друго закононарушение на Борисов, който още веднъж се върна на власт. Според прокуратурата признанието, че има подобен диалог, е демонстрация на самокритичност. Разследващите се занимаваха само как са изнесени четирите записа, а не със наличието им. Което пък се оказа унищожено. Пламен Георгиев бързо се издигна до началник на КПКОНПИ, а предишното лято бе заставен да подаде оставка поради " Апартаментгейт " и бе пратен консул във Валенсия. Два месеца след приключването на записите през 2011 година Михаил Михов бе открит мъртъв в хотела в Правец. Аутопсията установява масиран инфаркт. Ваньо Танов умря през 2016 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР