Боян Виденов е роден в България, но израства в Германия

...
Боян Виденов е роден в България, но израства в Германия
Коментари Харесай

Българинът Боян Виденов ръководи най-мащабния проект за дигитализация на ноти

Боян Виденов е роден в България, само че израства в Германия и получава забележително европейско музикално обучение. 18-годишен прави диригентския си дебют, а скоро по-късно, през 2009 година, основава Манхаймската филхармония - оркестър за образование на млади експерти от цяла Европа, които желаят да продължат кариерата си в влиятелните оркестри. 

По време на работата си с оркестъра и неговите именити солисти Боян Виденов се сблъсква с проблемите, свързани с партитурите, сложния достъп до ноти и големите запаси, нужни за тяхното разписване и прекопирване. Заедно със своя състудент Йозеф Туфан, който е експерт в IT бранша, и Евгений Митичкин - софтуерен инженер, вземат решение да разработят апликация за цифровизация на ноти, с която може да се свири и редактира на таблет. 

Така в Берлин се появява старт-ъп компанията, която към този момент трета година натрупа активи и става все по-популярна измежду музикантите, макар пандемията. В компанията към този момент са вложени над 8 милиона евро. Във виртуалната библиотека се натрупат нови и нови творби, които ще бъдат леснодостъпни за всички реализатори против незначителен месечен абонамент.

" Това дава опцията да се работи с нотния текст по безусловно нов метод - от дребни неща, като да се смени размера на шрифта, с цел да е по-голям и да се вижда по-добре, до това компютърът да следи какво се свири и автоматизирано да обръща страниците. Имаме колаборация с Операта в Берлин и задачата ни е да се направи един smart спектакъл - " образован спектакъл ", в който доста процеси да са автоматизирани, следвайки партитурата. ", споделя диригентът. 

За концепцията и развиването на цифровата платформа Enote Боян Виденов описа в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР