Ботев отбеляза 121 години от рождението на една от първите

...
Ботев отбеляза 121 години от рождението на една от първите
Коментари Харесай

Ботев отбеляза 121 години от рождението на Никола Щерев - Старика

Ботев означи 121 години от рождението на една от първите си огромни митове - Никола Щерев - Старика. Той носи първата шампионска купа на клуба през 1929г., когато отбелязва победния гол против Левски при триумфа в София с 1:0, а по-късно е измежду създателите на Детско юношеската школа на Ботев.
Прочетете още
Ето какво написаха от клуба:

В историята на всеки един важен футболен клуб или социална организация има персони, съдействали в най-голяма степен за тяхното одобряване и развиване.

За нашия клуб една от най-значимите и ярки фигури без подозрение е именитият Никола Щерев, роден на този ден (13 март) през далечната 1903г.

Старика, както всички ботевисти го назовават, е мотор в развиването на клуба в ранните години от неговото битие. Делата му оставят дълбока следа в “жълто-черната ” хроника, а името му се трансформира в паметно за историята на клуба.

Никола Щерев се причислява към “жълто-черните ” през 1917 година, като преди този момент играе в тима на “Бай Ганьо ” от Съдийския квартал. В дългогодишната си спортна кариера Старика взе участие в над 100 публични срещи за Ботев Пловдив за градско и регионално състезание на Пловдив, и държавно състезание на България. Шампион и притежател на Купата на България за 1929г.

Никола Щерев е и индивидът, основал и именитата футболна школа на Ботев Пловдив. Изпратен на треньорски курс през 1924 година във Виена, завръщайки се от Австрия провежда и стартира да води тренировките на подрастващите обединения. Неговата работа дава резултат през паметната за всички " жълто-черни " сърца 1929 година, когато Ботев става първенец, а в състава му е цялостно с момчета от основаните от Старика младежки обединения.

На 3 октомври 2023г. на изискана гала и в наличието на стотици последователи, ветерани и общественици, ПФК Ботев Пловдив публично преименува своята база на името на именития Никола Щерев – Старика. Знаковото за нашия клуб събитие се състоя точно на 3 октомври – паметна дата за всички ботевисти, на която преди 95 години „ жълто-черните “ печелят своят първа шампионска купа. Първа освен за Ботев, само че и за Пловдив.

Каквото и да кажем за Никола Щерев не би могло да опише или преразкаже неговия принос към нашия клуб - от основаването на детско-юношеската школа на клуба, през победния гол против Левски от 1929г. в София, с помощта на който Ботев става за първи път първенец в своята история, издигането на клубния имидж, внедряването на редица спортове под името Ботев.

Легендите не умират!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР