Босненски сърбин, участвал във войната в Босна в началото на

...
Босненски сърбин, участвал във войната в Босна в началото на
Коментари Харесай

Едно от десетки хиляди. Босненски сърбин беше осъден за изнасилване по време на войната

Босненски сърбин, взел участие във войната в Босна при започване на 90-те години на предишния век, е наказан на 6 години затвор за обезчестяване на жена през 1992 година Това реши в четвъртък съдът в босненската столица Сараево.

Югославските войни в интервала 1991-2001 година са най-жестоките военни спорове в Европа след края на Втората международна война. Тази в Босна и Херцеговина продължава от 1992 до 1995 година В рамките на три години е осъществен. Умират над 30 хиляди босненски военни и още толкоз цивилни.

Присъдата от четвъртък е едно от редките правосъдни решения против причинители на изнасилвания по време на войната, макар че по данни на локалните управляващи в оня интервал са осъществени сред 20 000 и 50 000 сходни закононарушения.

Осъденият е 57-годишният Раде Груйч, който би трябвало да заплати 5400 $ обезщетение на жертвата. Мъжът към този момент остава в ареста. Решението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване пред втора инстанция.

По време на правосъдния развой пострадалата босненка разказва в детайли изнасилването, което се е случило през май 1992 година Тя разпознава насилника си в правосъдната зала. По думите на прокурорката по делото Елдина Биук двамата са били съседи.

Груйич е задържан през април 2023 година Случаят му е един от хилядите, свързани с военни закононарушения в Босна. Въпреки това е един от дребното наказани за изнасилвания по време на войната, попадащи под категорията " закононарушения против човечеството ".

При определянето на присъдата съдът е взел поради жестокостта на осъщественото закононарушение и психическите последствия за жертвата. Съобразил се е и с това, че обвиненият е татко на две деца и до момента не е бил осъждан.

В конституцията си Босна няма закон в поддръжка на жертвите по време на войната, в това число и тези, които са претърпели обезчестяване.

През 2010 година съд за военни закононарушения в Белград осъди няколко сърби за осъществени закононарушения в Зворник. Преди това Международният углавен арбитражен съд в Хага осъди босненски сърби, политически и военни водачи, за осъществени закононарушения региона на Зворник.
Изкуствени скали и бронирани порти. Тайните пристанища на някогашна Югославия Те са скрити в секрети тунели по крайбрежието на Адриатическо море. Става дума за пристани за кораби и подводници в Черна гора от времето на Югославия. Тази изложба демонстрира по какъв начин наподобяват секрети места, за които даже доста локални поданици не знаят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР