Босилекът е род тревисти или многогодишни растения, в зависимост от

...
Босилекът е род тревисти или многогодишни растения, в зависимост от
Коментари Харесай

Видове босилек

Босилекът е жанр тревисти или многогодишни растения, според от типа. Съществуват към 150 типа, които произлизат от тропическите или по-топли региони на Стария свят.

Името му произлиза от остаряла гръцка дума basilikohn, което значи " кралски ", защото античните гърци смятали тази билка за свещена.

Различните типове босилек се разграничават по външен тип и усет. Те се употребяват като декоративно, ароматно и кулинарно растение. Отделни сортове имат и обичайна приложимост – като билка.

Ето кои са най-популярните измежду тях:

 Босилек

Генуезки босилек. Едногодишно растение със относително едри листа и доста прелестен мирис. Това е може би най-типичният и употребен в обичаната ни италианска кухня босилек. Не рядко се прибавя в сосове към обичайна италианска паста и пици, летни салати и при подготвяне на песто.

Африкански босилек. Многогодишно растение, произхождащо от Африка, Индия и Югоизточна Азия. Той се разграничава извънредно и по мирис, и по външен тип от познатите ни типове. Местната обичайната медицина го употребява като консервант на храни. Той има антибактериален и аналгетичен резултат, изключително при чревни разстройства. Често се употребява и като репелент срещу комари, както и като афродизиак в локалната обичайната медицина.

 Генуезки босилек

Гръцки босилек. Едногодишно растение, най-подходящо за развъждане в саксия. В кулинарията се употребява като другите типове босилек.

Свещен босилек, тулси. Едногодишно тревисто растение, произхождащо от Индия и Непал. Този тип босилек се употребява в аюрведическата традиция. Има и религиозно, и паметно значение в индуизма. В Индия то се отглежда във всеки дом. Силно ароматно е и се употребява като фалшификация в тайландската кухня.

Червен босилек. Едногодишно растение с тъмночервена до лилава листна маса. Подходящ за листно-декоративно растение в билковата градина, както и като фалшификация.

Съществуват още доста типове босилек, удивляващи със своето многообразие – канелен босилек в Мексико, лимонен - в Югоизточна Азия, лаймов - в Америка, ананасов - в Тайланд, опалов и т.н.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР