Боровинките са едни от най-полезните плодове, а днес Sofia24.bg ще

...
Боровинките са едни от най-полезните плодове, а днес Sofia24.bg ще
Коментари Харесай

По време на Втората световна война пилоти ядат тези плодове, за да им се подобри зрението им и да виждат по-добре през нощта

Боровинките са едни от най-полезните плодове, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за тях. Тъмно сините вкусотии са доста потребни за очите, защото имат доста високо съдържание на витамин А. Известно е, че той оказва помощ да се предотврати загубата на зрението в преклонна възраст. Може би не знаете, само че някои водачи по време на Втората международна война, ядат боровинки, с цел да се усъвършенства зрението им и да виждат по-добре през нощта. В случай, че се чудите, те освен ги ядели, само че и изстисквали сокът им в очите си.

Цветът на боровинките се дължи на антоцианини - флавоноид, който предотвратява натрупването на плака и усъвършенства здравето на сърдечносъдовата система. Тези антоцианини се многофункционални, тъй като са потребни и при предварителна защита на рак. Това, дружно с антиоксидантите в боровинките, оказва помощ да се спре растежа на раковите кафези. И още веднъж дамите имат повече изгоди от този плод. В реалност, предварителната защита при дамите може да бъде по-висока с 50%.

Повечето дами знаят, че алените боровинки са известни със свойствата си за облекчение на инфекции на пикочните пътища, обаче и сините боровинки работят в тази тенденция също толкоз добре. Това е по този начин, тъй като те съдържат същите субстанции и съединения, които пречат на бактерии да полепват към стената на пикочния мехур. Боровинките безусловно са " храна за мозъка “, тъй като оказват помощ за подобрението на паметта и мозъчната функционалност. 

Боровинките са богати на фибри, които са нужни за вярното храносмилане. Те биха ви били от огромна помощ в случай че имате запек. Изследвания демонстрират, че в случай че в диетата ви участват доста боровинки ще намалите доста коремните мазнини. Боровинките съдържат и високи равнища на витамин С, който се грижи имунната ви система да е здрава.

Боровинките се състоят от 85% вода и съдържат 84 калории на чаша и 21,5 грама въглехидрати. Те също са с високо наличие на фибри с 3,6 грама на чаша. Също по този начин ще получите 16% (дневна стойност) витамин С, 24% витамин К и 22% манган.

Има над 150 типа боровинки. Не всички обаче са годни за консумация. Много сортове в действителност са токсични. След като опитате по този начин боровинка, горчивината ще ви уведоми, че не е годна за консумация.

През 2010 година Перу е произвеждал единствено 50 тона боровинки годишно. До 2019 година този брой се е нараснал до удивителните 125 000 тона. Днес Перу изнася повече боровинки от всяка друга страна в света. На доста места в Съединени американски щати и Канада брането на боровинки е постоянно срещано лятно занятие. Независимо дали става въпрос за диви боровинки в гората или култивирани боровинки във плантация, ето няколко съвета за бране на боровинки. Изберете твърди, наситено синьо-лилави боровинки със сребърен искра. Избягвайте меки плодове или неузрели плодове, които са зелени или червени на цвят.

Знаете ли, че боровинките са една от единствените естествено срещащи се сини храни? Просто помислете за секунда - кои други натурални храни са сини? Синият пигмент е непряк артикул на флавоноида антоцианин, който споменахме по-рано. Когато мислите за развъждане на плодове, постоянно ви идват на разум оранжерия и топли температури. Боровинките обаче са едни от най-издръжливите плодове и избират по-студен климат. Те също порастват добре в кисела и песъчлива почва. Тези сложни условия вършат боровинките един от единствените овощни типове, произхождащи от Северна Америка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР