Борисов да отговаря в парламента за мерки срещу кризата. Икономическите

...
Борисов да отговаря в парламента за мерки срещу кризата. Икономическите
Коментари Харесай

Свиленски: Икономическите мерки в България са несравними с тези в други държави


Борисов да дава отговор в Народното събрание за ограничения против рецесията. Икономическите ограничения в България са несравними с тези в другите европейски страни. Управляващите у нас оферират на своите жители единствено заеми. В другите страни се дават безплатни помощи. 10 милиарда лв. за страната, заемите за българския бизнес до 500 милиона лв., заеми за българските жители до 1500 лв.. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски пред БНР.

Народният представител на Българска социалистическа партия разяснява, че съгласно него прилаганите ограничения от Националния действен щаб са уместни и навременни. Изтъкна, че ситуацията със социално-икономическите ограничения, подхванати от държавното управление, търпят цялостен неуспех. За образец уточни мярка " 60/40 ", претърпяла няколко промени и че при регистрирани в България 400 000 компании, едвам 7500 показали интерес, равняващи се на почти % и половина от всички компании в страната. Посочи, че към този момент е извънредно належащо държавното управление да вземе работещи ограничения и решения, както и такива, които да изведат страната от рецесията и от икономическите последици от нея.

Дейността на българския парламент е написана в Конституцията и ние сме парламентарна република. Там ясно са посочени функционалностите на Народното събрание - законодателна активност, контролна активност и надзор върху изпълнителната власт и представителността върху българското общество. Следователно, огромна част от функционалностите на Народното събрание последния месец и половина време ръководещите от ГЕРБ зачертаха. Аргументите на ръководещите за запазването на здравето на народните представители, в тази ситуация нямат безспорни никакви учредения, защото единствено преди 10 дни ние се събрахме по тяхно предпочитание да приемем закон, който ще влезе в действие от първи януари 2022-ра година. Това е безусловно неспешен закон, който те взеха решение, че би трябвало да одобряват в този момент. Можаха тогава да съберат българския парламент с неговите 240 народни представители, тогава нямаше проблем народните представители да бъдат инфектирани, акцентира депутатът на левицата.

Още от въвеждането на изключителното състояние ние предложихме на жителите да бъде изплатена една минимална заплата и осигуровки. Управляващите чакаха един месец и най-после излязоха с предложение за половината на минималната работна заплата. Действията на държавното управление за следващ път се потвърждават като дейности на парче, без поредност, без изясненост и се желае след това от българските жители да се извършват неща, които си опонират. Постига се опълчване сред хората. Стилът на ръководство на господин Борисов е непрекъснато на правилото разделяй и владей – пътуващи към провинцията против оставащи по домовете си, на хората, ходещи в парка против тези, с които не вървят, продължи Свиленски.

Депутатът уточни, че това, което интересува българските жители – какво ще се случи в изискванията на рецесията с техния живот, с тяхната работа, с техния бизнес, би трябвало да обясни министър-председателят, явявайки се в българския парламент и давайки отговор на въпросите на всички парламентарни партии, освен на Българска социалистическа партия. Поясни, че министър председателят следва да отговори на въпросите- по какъв начин се оправя България с рецесията и нейните последици, какви са икономическите и медицински вреди и последствия, каква е стопанската конюнктура в България.

И до ден сегашен не става на никого ясно какво се случва с петте милиарда, изчезнали за няколко дни. Министър Горанов оповестява остатък от милиард и половина лв., след седмица министър-председателят споделя три милиарда и половина лв. недостиг. Коя е вярната сума? Какво се случва с тези пари? Какво следва като обществени и стопански ограничения? Нека пристигна в Народното събрание и даде нужните отговори по тези въпроси, приключи Георги Свиленски.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР