Борислав Цеков, фейсбукНаскоро дадох детайлни пояснения и статистика какви методи

...
Борислав Цеков, фейсбукНаскоро дадох детайлни пояснения и статистика какви методи
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Новината на деня е, че и в Луизиана ще премахнат машините, с които гласуваме у нас


Борислав Цеков, фейсбук

Наскоро дадох детайлни обяснения и статистика какви способи на гласоподаване се употребяват в обособените щати на Съединени американски щати. От тях излиза наяве, че напълно машинно гласоподаване с машини от вида DRE (Direct-Recording Equipment), каквито са у нас, има в един-единствен щат – Луизиана и единствено в обособени секции в още няколко щата.

Знаете ли обаче каква е новината на деня? Ето я: и в Луизиана ще отстранен този вид гласоподаване, тъй като няма никакви гаранции против операция. Специална комисия по въпроса с машините, назначена от щатския губернатор на Луизиана, излезе с еднопосочно мнение, че DRE-машините би трябвало да се заменят с устройства BMD (Ballot-Marking Device) – тъчскрийн, на който единствено се маркира вота, само че след това се разпечатва хартиена бюлетина, пуска се в урната и най-после се броят хартиените бюлетини.

Прочее, този способ на гласоподаване – BMD, т.е. тъчскрийн плюс разпечатване на хартиена бюлетина, както и гласоподаване единствено с хартиени бюлетини са най-разпространените способи на гласоподаване в Съединени американски щати.

У нас, с изключение на възобновяване на правото ни да гласуваме на хартия, най-хубавото решение е остатъчните машини да се употребяват като BMD устройства, т.е. резултатите да се дефинират с броене на контролните разписки, а не от машината и нейния машинно генериран протокол.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР