Борис Константинов Шивачев е писател, критик и публицист.Наричат го пионер

...
Борис Константинов Шивачев е писател, критик и публицист.Наричат го пионер
Коментари Харесай

Издадоха пълните избрани съчинения на Борис Шивачев по повод 120 години от рождението му

Борис Константинов Шивачев е публицист, критик и журналист.

Наричат го пионер на българската испанистика.

Той е " един от малцината аргонавти в българската литература, друмник и идеалист, влюбен в четирите направления на света, бленуващ по екзотичното, убеден, че златното руно на щастието и свободата се намира някъде там, зад кръгозора, в далечните и непознати страни "... " Българският Джек Лондон " завещава на родната книжовност прелестните си " Писма от Южна Америка " и " Изобретателят " – един от най-странните и провокативни романи в нашата литература – четем в представянето на цялостните му определени съчинения, издадени от издателство „ Ортограф “. Поводът е 120 години от рождението на Борис Шивачев (11.03.1902) и 90 години от гибелта му (30.01.1932).

 С преводите си и публикациите в българския щемпел и в влиятелното мадридско издание " Ла гасета литерариа ", невероятният, плевел и къс живот на Борис Шивачев продължава да вълнува, да прави все по-притегателен сантименталния ореол към личността му, да повдига въпроси и да чака отговори... – пишат неговите издатели.

По случай 120 години от рождението на Борис Шивачев на българския хартиен пазар към този момент са цялостните определени съчинения на писателя космополит. „ Съчинения. Том 1 “ включва всичките му художествени творби и етюд за живота и творчеството му. Вторият том е събрал писмата на Борис Шивачев, както и неговите публицистични и есеистични текстове.

Литературният наблюдаващ Гергана Рачева показа творчеството на Борис Шивачев в „ Артефир “, в диалог с Димитрина Кюркчиева.

Чуйте звуковия файл.
Снимки – dictionarylit-bg.eu
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР