Борис Джонсън и бившият министър на финансите Риши Сунак се

...
Борис Джонсън и бившият министър на финансите Риши Сунак се
Коментари Харесай

Великобритания се тресе: Очаква ли втори мандат Борис Джонсън?

Борис Джонсън и някогашният министър на финансите Риши Сунак се обрисуваха като водещи фигури измежду евентуалните кандидати да поста на подалата оставка английска министър-председателка Лиз Тръс, които започнаха да набират поддръжка за водач на Консервативната партия по ускорена процедура, заяви Ройтерс.

След като през вчерашния ден Тръс подаде оставка, с което постави завършек на шестседмичното си ръководство, искащите да я заменят се пробват да си обезпечат 100-те гласа от депутатите на Консервативната партия, нужни им за присъединяване в конкуренция, с която партията се надява да възвърне влошеното си положение.

Надпреварата за пети английски министър председател за последните шест години се състои на фона на изгледи консерваторите да претърпят съкрушителна загуба на идващите национални избори, както сочат допитванията.

Победителят ще бъде разгласен или в понеделник, или в петък идната седмица. 

Джонсън, който беше отхвърлен от депутатите доскоро повече от три месеца, се движи много напред дружно със Сунак в конкуренцията за идващ министър председател.

" Мисля, че той има потвърден опит да прекатурва нещата. Той може да го направи още веднъж. И съм сигурен, че моите сътрудници чуват това обръщение ясно и отчетливо ", сподели за възможностите на Джонсън консервативният народен представител Пол Бристоу  по радио Ел Би Си.

" Борис Джонсън е личността, от който Лейбъристката партия се опасява, Борис Джонсън може да завоюва идващите парламентарни избори ", сподели той.

Джонсън, който напусна поста си, сравнявайки се с римски деспот, пристигнал на власт два пъти, с цел да отблъсне рецесиите, може да срещне компликации при обезпечаването на нужните 100 гласа, откакто тригодишният му мандат беше засенчен от кавги и обвинявания в непозволено държание.

Един от някогашните му съветници, който към този момент не работи с Джонсън и пожела да не бъде назоваван, съобщи, че е малко евентуално той да реализира задачата, защото по време на скандалния си мандат е отчуждил десетки консерватори.

Освен негодуванието в обществените мрежи, реакцията от европейските страни също не закъсня.

Италианският дипломат във Англия упрекна през вчерашния ден сп. " Икономист ", че употребява " най-старите стандарти " при последната си корица. На нея е изобразена досегашната английска министър-председателка Лиз Тръс, облечена като римски центурион, с щит във формата на пица и копие - вилица с набодени спагети в ръце. Карикатурата е съпроводена с текст: " Добре пристигнали в Бриталия ", съобщи ДПА.

Посланик Иниго Ламбертини разкритикува корицата, която по негово мнение " за жалост е въодушевена от най-старите стандарти ". Писмото, адресирано до английското издание, беше оповестено в Туитър.

" Макар че спагетите и пицата са най-търсената храна в света, като вторият по величина производител в Европа бихме ви предложили за идната корица да изберете за многообразие нещо от нашата авиокосмическа, биотехнологична, автомобилна или фармацевтична индустрия ", означи Ламбертини.

В публикацията си седмичникът употребява Италия като отрицателна база за съпоставяне по отношение на рецесията в английското държавно управление. Вчера Тръс подаде оставка - едвам 44 дни откакто пристигна на власт, с което стана най-кратко управлявалият английски министър председател в историята.

" Политическата неустойчивост, която преди отличаваше Италия, болести изцяло Англия ", се споделя в публикацията на " Икономист ". В нея се акцентира и " ниският напредък и подчинеността на финансовите пазари " като други съпоставения сред двете страни.

Британското списание призна, че " сравнението сред двете страни е неопределено ", като уточни по-слабото показване на Италия във връзка с темпа на напредък на продуктивността, както и по-ниският английски дълг, отбелязва ДПА.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР