Борис Джонсън е категоричен – ако не бъде договорена нова

...
Борис Джонсън е категоричен – ако не бъде договорена нова
Коментари Харесай

Без ентусиазъм и в двата лагера - искат ли британците Брекзит без сделка?

Борис Джонсън е безапелационен – в случай че не бъде контрактувана нова договорка за изискванията за излизане на Англия от Европейския съюз до края на октомври, страната би трябвало да е подготвена за Брекзит без съглашение. Депутати обаче вършат опити да прокарат законодателство (повече четете тук), забраняващо Брекзит без договорка. И двете страни настояват, че гласоподавателите поддържат тяхната позиция. Би Би Си обобщава какво споделят социологическите изследвания.

Подкрепа за Брекзит без договорка?

През последните два месеца четири изследвания попитаха хората дали са за или срещу излизане от Европейски Съюз без съглашение. Въпреки другата дефиниция на въпросите, резултатите са удивително поредни.

Малко повече хора (44%) споделят, че са срещу излизане без договорка. За са 38%. " Нито едно от двете " са дали отговор 11%, а отговор " Не знам " са дали 10%.
Има обаче ярка разлика сред последователите на оставането в Европейски Съюз и тези на напускането. Докато към трима от всеки четирима, дали своят вот за оставане на референдума през 2016 година, са срещу Брекзит без договорка (76% са срещу, 11% поддържат, 9% нито едно от двете, " Не знам " - 6%), позицията на предпочелите напускането е съвсем тъкмо противоположната (73% поддържат, 14% са срещу, нито едно от двете – 10%, " Не знам " - 6%). На референдума 52% гласоподаваха за Брекзит, а 48% - за оставане в Европейски Съюз.

Тогава за какво изследванията демонстрират, че повече хора са срещу безреден Брекзит? Отговорът е във възгледите на тези, които не са дали своят вот преди три години. Само към един на всеки петима (21%) поддържат излизане от Европейски Съюз без договорка, а два пъти повече (43%) са срещу.

Приемлив компромис?

И въпреки всичко политиката на държавното управление не е излизане от Европейски Съюз без договорка при каквито и да е условия. То предлага да го направи, в случай че до края на октомври не се реализира приемлива договорка.

В изследване на YouGov се задава по-детайлен въпрос за излизането от Европейския съюз без каквото и да е съглашение.

Хората са питани освен дали това би бил добър или неприятен резултат, а и дали би бил " допустим компромис ".

Четиридесет и девет % споделят, че " корав " Брекзит би бил неприятен излаз от обстановката, 22% - че ще е добър. Като допустим компромис го дефинират 16%, " Не съм сигурен " дават отговор 13%. В лагера на гласувалите за овакантяване на Европейски Съюз на референдума отговорите са надлежно – 17% (лош излаз от ситуацията), 46% (добър), 27% (приемлив компромис), 9% ( " Не съм сигурен " ). Сред гласувалите за оставане са 82% (лош излаз от ситуацията), 3% (добър), по 7% допустим компромис и " Не съм сигурен ".

Ами в случай че договорката е допустима?

Допълнителна информация в тази посока става ясно, когато гласоподавателите биват питани кой излаз от Брекзит избират.

През юни YouGov помоли хората да подредят по желания четири благоприятни условия:

- излизане без договорка
- приемане на към този момент контрактуваната договорка
- овакантяване с различна договорка, включваща участие в единния пазар и в митническия съюз на Европейски Съюз
- оставане в Европейски Съюз.

Докато 59% от гласувалите за овакантяване споделят, че Брекзит без договорка е най-предпочитаният от тях вид, 33% избират една от двете вероятни покупко-продажби.

Желанието на някои гласоподаватели да поддържат безреден Брекзит зависи от това дали мислят, че държавното управление в действителност е способно да подсигури допустима договорка или дали виновността е на Европейски Съюз.

В изследване на ORB по въпроса дали Англия би трябвало да напусне без договорка, " в случай че Европейски Съюз не желае да стартира още веднъж договарянията по съглашението ", поддръжниците (46%) надвишават съперниците (39%).

Когато Ipsos MORI пита хората дали биха подкрепили излизане без договорка, " в случай че Англия и Европейски Съюз не могат да договорят договорка по изискванията за излизането на Англия от Европейски Съюз до октомври " 50% са срещу, а единствено 38% - за.

Да бъдат уверени поддръжниците на еврочленството в нуждата от Брекзит без договорка наподобява сложна задача. Но искащите излизане от блока може да застанат зад концепцията, в случай че бъдат уверени, че Брюксел е отговорен.

Икономиката?

Когато при започване на юли YouGov попита дали " стопанската система като цяло " ще бъде в по-добро или в по-лошо положение, в случай че Англия напусне без договорка, 79% от гласувалите за оставане в Европейски Съюз показаха второто. На това мнение бяха единствено 13% от гласувалите за преустановяване на еврочленството, за разлика от 45% от същия лагер, съгласно които положението на стопанската система ще се усъвършенства. Според 31% от искащите Брекзит напускането без съглашение няма да окаже изключително въздействие.

Друго изследване, направено след идването на Борис Джонсън на власт, удостовери усещането, че до момента в който последователите на еврочленството са песимистично настроени за Брекзит без договорка, в другия лагер не е наложително да са изключително оптимистично настроени.

През август Opinium откри, че 68% от искащите оставане считат, че безреден Брекзит ще бъде " неприятен " за английската стопанска система като цяло, мироглед, споделян от 14% от искащите преустановяване на еврочленството. В същото време обаче единствено към половината (48%) от искащите овакантяване споделят, че Брекзит без договорка ще бъде " добър " за стопанската система, а съгласно 30% той няма да е нито добър, нито неприятен.

Изглежда, че доста последователи на Брекзит по-скоро одобряват, в сравнение с са въодушевени, за напускането без договорка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (699)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР