Борис Ангелов специален пратеник на 19 минутиЖюстин Трие взе Златната

...
Борис Ангелов специален пратеник на 19 минутиЖюстин Трие взе Златната
Коментари Харесай

Фонда даде Златната палма на дама в Кан, кои са другите наградени от 19-те участници и защо


Борис Ангелов

специфичен делегат на 19 минути

Жюстин Трие взе Златната палма на кинофестивала в Кан всред 19 режисьори със свои продукции в състезанието от ръцете на друга дама и известна женска активистка - Джейн Фонда, чиито фантастични откровения пред 19 минути ще четете в понеделник и вторник. Тя получава най-престижния приз за повторно, в този момент за кино лентата си Анатомия на падението, който споделя историята на известна писателка, упрекната за убийството на мъжа си. Фонда, която призна пред нас, че се почувствала същинска феминистка след третия си брак, похвали фестивала, че е дал опция в състезанието му да се състезават 7 дами - режисьори.

 

Много харесаният от критиците филм на Джонатан Глейзер Зона на интерес завоюва втория по значимост приз - Голямата премия. Той е основан на същинската фамилна история на коменданта на концлагера Аушвиц и неговата брачна половинка, а би трябвало да се види, вместо да се преразказва, поради неповторимата дарба на живота да основава сюжети.  

 

Филмът Съвършени дни на нашия любимец в състезанието Вим Вендерс донесе премията за мъжка роля на Коджи Якушо. Режисьорът споделя следващата си градска история, пречупена през портрета на негов гражданин. Този път се изяснява в обич на Токио и един от неговите малко известни знаци - съвършените тоалетни, с които японците са толкоз горди, като рисува живота на техен чистач, който няма баня вкъщи си, обаче е и неутолим четец на добра литература. Героят му съвсем не приказва, действието на пръв взор е монотонно, само че филмът е прекарване и вълнува. Включително и със старите, само че златни части - едно от тях участва и в заглавието, които героят си пуска, до момента в който всяко утро потегля за " мръсната си работа " с първия взор към извисяващата се над най-големия град в света тв кула. Трябва да се гледа, тъй като е доста повече от това, което думите могат да пресъздадат - същинско и прелестно, човешко и почтено кино.    

 

Журито прави поклон и към различен от любимците в надпреварата Нури Билге Джейлян с премията за женска роля на Мерве Диздар. Това беше признато като изненадата на вечерта. Филмът споделя за селски учители.

 

Третият от огромните в състезанието Аки Каурисмяки получи Наградата на журито - наградата, който се приема за другарско утешително компенсиране в жанр " ти беше нашият човек ", като и неговият филм Падащи листа е на работническа тематика. Даже съгласно някои критици е част от негов работен триптих, разказваща за срещата на двама самотници, чийто живот е изпразнен от наличие в жанр " от работата - у дома - в работата ".

 

Прекрасният филм, в който Жюлиет Бинош прави роля за приз - Страстта на Доден Буфан, донесе премията за постановка на Тран Ан Хунг. Той стартира с 19-минутна паметна сцена на готвене и следваща толкоз дълга сцена на хранене, които - като цялата продукция, вършат баснословен поклон към в миналото великата френска кухня и фамозните виновност, припомнят че Круг е била истината даже през 19-и век, когато се развива действието, във времената на Моет, в които живеем. Покрай любовта, която поражда с годините сред прелестно готвещата Жюлиет, играеща без маска и без грим, а все по този начин красива, и нейния сътрудник в кухнята и в живота, изигран почтено от Беноа Мажимел, прочут у нас от хитовия сериал на Нетфликс Марсилия, предаван най-малко 3 пъти за година от Българска национална телевизия, филмът припомня за ерата, когато изглеждащата толкоз изморена през днешния ден Франция, а и Европа, е в блясъка и изяществото си. За ера, когато всичко е същинско. И всичко е пристрастеност: любовта, виното, готвенето. Една английска критичка си хареса за коментар напомнената от нас бг сентенция, че " любовта на мъжа минава през стомаха ". Чудесен филм за гледане.

 

Много се изговори и за спечелилия във втората конкурсна стратегия на Кан, в която преди две години взе участие нашият Жените също плачат. В селекцията Особен взор / Un Certain Regard  спечели филм с говорещото заглавие How to Have Sex или Как да вършим секс на Моли Манинг Уокър, с което за първи път в историята Кан класира преди всичко и в двете си стратегии дами.

 

И тъй като започнахме и приключваме с тематиката за премиите в Кан и дамите - режисьори, би трябвало да отбележим, че от амбициозната нова трета селекция Кан министър председатели си заслужава киноманите да видят кино лентата Любовта и горите, преведен на британски като Само аз и ти на още една дама - Валери Донцели. Той споделя историята на превръщането на връзките от красиви в ужасяващи просто хей по този начин - спокойна и правдива позиция към домашното принуждение, изневярата, самотата в двойка и усмихната меланхолия - все неща, за които постоянно пишем.

 

Трябва да кажем 2 думи за още един филм, също на жена - режисьор Джесика Хауснер, наименуван Клуб 0, който третира настоящата тематика за Гладната гражданска война. Разказва за нова преподавателка в частно учебно заведение, която постанова на група тинейджъри да стартират " умишлено хранене ", което доближава до безспорен отвод от ястие. И слага доста въпроси, по които приказваме всеки ден за света и отговорностите ни. Докато сме все по-оплетени в cancel културата и всичките войни сред нас, които тя провокира по всичките вероятни тематики. Много моден филм като цялостна визия, доста леден, само че и доста модерно.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР