БОРИКА АД отпразнува двоен юбилей – 30 години от създаването

...
БОРИКА АД отпразнува двоен юбилей – 30 години от създаването
Коментари Харесай

БОРИКА събра банковия елит по повод 30-годишния си юбилей

БОРИКА АД отпразнува двоен празник – 30 години от основаването на сдружението и 50 години от началото на банковата автоматизация в България. Годишнината бе маркирана със стилно празненство в резиденция „ Лозенец “, което събра висши представители на банковата общественост в България, чиновници на компанията, както и хора, заемали основни позиции в дългата история на БОРИКА АД и дали своя важен принос към нейния сполучлив, актуален образ.

Гостите на събитието получиха образец от основаната особено за годишнината на компанията книга „ 50 години банкова автоматизация в България “.

През далечната 1968 година е основан Електронноизчислителният център (ЕИЦ) на Българската национална банка. Това е и стартът на софтуерното обслужване на банковата активност в България и на банковата автоматизация у нас като цяло. През 1989 година ЕИЦ се отделя като независимо дружествено дружество „ Банксервиз “, а негов правоприемник през днешния ден е БОРИКА АД. Компанията е основна за сполучливото и безпроблемно действие на банковата система в България и за постигнатата през днешния ден непоклатимост и резистентност на банковия бранш.

През 1992 година е основана платежната система БИСЕРА, една от най-модерните за времето си платежни системи в Европа. По думите на основателите й от „ Банксервиз “ и Българска народна банка при възникването си системата за междубанкови разплащания е толкоз авангардна, че извежда страната ни даже преди някои развити европейски страни, каквато е да вземем за пример Германия. Няколко години по-късно, по време на банковата рецесия у нас през 1996–1997 година, точно БИСЕРА се оказва главен фактор за стабилността на банковата система и с помощта на нейното действие не е позволено разгръщане на рецесията отвън ликвидните проблеми на обособени банки.

1993 година пък е годината на основаването на националния картов оператор БОРИКА. Сформирана в извънредно бурните години на прехода, в изискванията на бързо изменящ се пейзаж на банковата система у нас и при съществуване на доста и разнопосочни бизнес ползи, БОРИКА се трансформира във фактор от основно национално значение за страната ни. Тя е замислена и осъществена като значима национална инфраструктура, с извънредно място и роля за националния суверенитет на България. „ Не допуснахме нито една картова трансакция да излезе отвън страната “, с горделивост разясняват този интервал от развиването на банковата система у нас създателите и радетелите на концепцията за основаването на БОРИКА.

И за двете сдружения – Банксервиз и БОРИКА, следват години, наситени с корпоративни промени, стартиране на нови артикули и услуги и работа в бързо изменящи се и от време на време много предизвикателни пазарни условия. През 2010 година става факт обединяването на Банксервиз и БОРИКА, а 6 години по-късно, през 2016 година, стартира бизнес трансформацията на обединената компания, която довежда до построяването на една съвременна корпоративна конструкция със модерно бизнес държание. Ключови моменти от най-новата история на сдружението са основаването на Националната картова скица през 2014 година, стартът на програмата „ Нова генерация “ през 2017-а, приемането на лиценз за национална платежна институция през същата година и редица други значими бизнес начинания.

„ Дружеството е неповторимо със своята история и със своето място и роля на пазара. Всъщност БОРИКА АД има единствено един аналог в света и това е португалската компания SIBS. Всички други компании в Европа оферират единствено някаква част от услугите, които ние предлагаме. Днес всички ние в компанията гледаме към нови провокации, нови хрумвания и нови бизнес хоризонти “, разяснява Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на БОРИКА АД.

„ Много значим миг в историята на БОРИКА е стратегическото решение Българска народна банка да владее и развива платежната инфраструктура и системата ни за разплащания да е самостоятелна от други картови оператори. Да притежаваш основната си инфраструктура е въпрос на народен суверенитет “, сподели Калин Христов, подуправител на Българска народна банка и ръководител на Съвета на шефовете на БОРИКА АД.

Историята на сдружението още от основаването на Електронноизчислителния център на Българска народна банка през 1968 година до през днешния ден, с всички основни моменти от развиването му, поднесени през погледа на хората, работили на водещи позиции в Банксервиз, БОРИКА, БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, днешната БОРИКА АД и в Българска народна банка и виновни за вземаните значими стратегически решения, е разказана в книгата „ 50 години банкова автоматизация в България “. Тя съдържа доста персонални изповеди, доста претърпени случки, доста професионални мнения за значителните и съдбовни решения в историята на компанията, за политическата конюнктура, за взаимоотношенията на разнообразни основни фигури, за основателите на професионалните услуги. Книгата съдържа 19 изявленията на хората, директно ангажирани с развиването на БОРИКА АД и нейната сполучлива история – Александър Цинцарски, основен изпълнителен шеф на Банксервиз от 1989 до 2008 година, Васил Коларов, шеф на Българска народна банка от 1984 до 1989 година, Петър Нейчев, шеф „ Банксервиз “ АД ЮГ от 1989 до 1993 година, Виолина Маринова, ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на Банка ДСК, член на СД на БОРИКА АД от 2010 година и негов заместник-председател до 2016 година, Боян Баев, шеф „ Методология и развиване на B-Trust услуги “ в Банксервиз и БОРИКА-Банксервиз до 2014 година, Таня Първанова, началник БАНКНЕТ в Банксервиз АД от 2000 до 2010 година, Александър Матрозов, шеф на БОРИКА от 1993 до 2010 година Иван Искров, шеф на Българска народна банка от 2003 до 2015 година, Емил Хърсев, подуправител на Българска народна банка от 1991 до 1993 година, Иван Вълков, шеф ръководство „ Информационни технологии “ в Българска народна банка от 1991 до 1997 година и член на СД на „ Банксервиз “ АД, Христо Костов, основен проектант на платежния и картов оператор БОРИКА, Любомир Цеков, основен изпълнителен шеф на Банксервиз от 2008 до 2010 година и основен изпълнителен шеф на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ от 2010 до 2016 година, Александър Станев, изпълнителен шеф на Банксервиз от 2008 до 2010 година и пълномощник на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ от 2010 до 2016 година, Стилиян Вътев, член на Съвета на шефовете на Банксервиз и БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ като представител на ОББ, Калин Христов, подуправител на Българска народна банка и ръководител на Съвета на шефовете на БОРИКА АД, Левон Хампарцумян, основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк от 2001 до май 2019 година и заместник-председател на Съвета на шефовете на БОРИКА АД от 2016 до юни 2019 година, Стоилка Арсова, шеф „ Национална картова скица “, Анна Ангелова, шеф „ Платежни услуги “ в БОРИКА АД, и Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на БОРИКА АД от 2016 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР