Борбата с измененията на климата в условията на растящото потребление

...
Борбата с измененията на климата в условията на растящото потребление
Коментари Харесай

Ben van Beurden, Shell пред РИА Новости: С природния си газ Русия може да помогне на света в проблемите с измененията на климата


Борбата с промените на климата в изискванията на растящото ползване на сила в света през днешния ден е един от най-сериозните проблеми, стоящи през човечеството. Каква роля може да играе Русия в опълчването на нарастването на излъчванията от парникови газове, разяснява в публикация за РИА Новости основният изпълнителен шеф на англо-холандската компания Shell Ben van Beurden.

„ Пред Русия има отлична опция. Ако тя бъде осъществена изцяло, ще завоюва освен Русия, само че и целия свят. Става въпрос за опция да се помогне на човечеството за прекосяване към нисковъглеродно бъдеще

Получаването на сила от възобновими източници, повишение на енергийната успеваемост, въвеждането на електрически автомобили и прекосяването на превоза към нови, по-чисти типове горива, такива като полутечен природен газ (LNG) – всичко това са значими насоки за развиване, както за Русия, по този начин и за други страни. Основната опция, която се отваря пред Русия обаче е доста по-голяма – ресурсите в страната могат да допринесат за понижаване на световните излъчвания. Сетът се нуждае от помощта на Русия “, споделя шефът на Shell.

„ Борбата с промените на климата, безспорно е един от огромните проблеми, стоящи през днешния ден пред човечеството. Това е световен апел и отговорът на него също би трябвало да е световен. За да се реализиран задачите на Парижкото съглашение и задържи растежът на световната междинна температура под два градуса по Целзия, светът би трябвало да предприеме незабавни и обилни стъпки.

Стоящата пред света задача е доста по-голяма в сравнение с просто понижаване на излъчванията, макар че и постигането на това не е по този начин елементарно. Населението на земята пораства, равнището на богатство на популацията се покачва. Взети дружно тези трендове значат, че светът се нуждае от повече сила.

За реализиране на задачите на Парижкото съглашение, през 2070 година би трябвало да престанем да прибавяме парникови газове към този размер, който към този момент е в атмосферата. Но светът през 2070-та евентуално ще използва най-малко с 50 % повече сила занапред. Това значи, че задачата се усложнява от това, че намаляването на излъчванията ще би трябвало да става при изискванията на растящо енергопотребление.

За осъществяване на това, би трябвало да се употребяват всички вероятни решение. Това са и възобновимите източници – вятъра и слънцето. Това са и биогоривата, и водородът. Това е и огромният преход към потреблението на силата под формата електричество, чийто дял през днешния ден е едвам 20 % от потреблението. И несъмнено, това е значителното повишение на енергийната успеваемост в превоза, индустрията, строителството и употребата на постройките.

Глобалната опция за Русия е в плоскостта на друго решение. Това е решението – природен газ “, споделя van Beurden.
Според него „ природният газ е нужен на човечеството, защото при потреблението му за произвеждане на електрическа енергия се отделят 45-55 % по-малко парникови газове, в сравнение с при изгарянето на въглища. Освен това потреблението на газ води до десетократно намаляване на изхвърлянето на излъчвания в атмосферата на замърсяващи субстанции. Именно заради това газа е най-употребяваното гориво в тези региони на света, в които качеството на въздуха е най-лошо “.

Въвеждането в употреба на газовите турбини е задоволително елементарно и бързо, счита още van Beurden, като обръща внимание и на други преимущества и благоприятни условия за потребление на синьото гориво.

Главният изпълнителен шеф на Shell напомня, че концернът неотдавна разгласява третият отчет за полутечен природен газ - „ Развитие на пазарите на LNG”. В него в частност се отбелязва че търсенето на природен газ ще пораства приблизително с два % годишно до 2035 година „ Бъдещето на втечненият природен газ е още по-добро. Според прогнозите ни, растежът на търсенето на LNG ще е приблизително към 4 % годишно до 2035 година „, отбелязва шефът на Shell.

Светът се нуждае от повече природен газ за угаждане на растящите потребности от сила, да добави възобновимите източници на сила, декларира още Ван Берден, обръщайки внимание на заместването на въглищата в централите.

„ Тук Русия има големи благоприятни условия. Тя към този момент е огромен експортьор на природен газ и има най-големите в света търговски ресурси от газ. Днес Русия заема второ място в света по произвеждане на природен газ, само че е в положение да излезе на първо, отбелязва ръководителят на Shell, като напомня напредъка на страната при добива и потреблението на газа “, споделя van Beurden, като деликатно споделя и ползите на компанията си.

„ Преди 20 години „ Газпром “ единствено обсъждаше предложение за строителство на газопровода „ Севеерн поток “. Днес компании на концерна Shell работят в Русия дружно с „ Газпром “. Те влагат дружно с други европейски компании в плана „ Северен поток 2 “. В партньорство с „ Газпром “ компании на концерна работят над новият план „ Балтийски СПГ “, който планува строителството на цех за полутечен газ покрай Санкт-Петербург, а наскоро отбелязахме десетгодишното партньорство с „ Газпром “ във връзка с сполучливото произвеждане на LNG в границите на плана „ Сахалин 2 “, споделя още основният изпълнителен шеф на концерна, като добавя какъв брой е значимо съветската страна да се възползва от газовите си благоприятни условия. Русия и големите и ресурси от природен газ съгласно van Beurden са в положение да удовлетворят потребностите на човечеството от една страна и от друга да оказват помощ в битката с промените на климата.

По РИА Новости, със съкращения
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР