Борбата с бедността и социалното изключване е една от конкретните

...
Борбата с бедността и социалното изключване е една от конкретните
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Служебното правителство се провали в социалната политика

„ Борбата с бедността и общественото изключване е една от съответните цели на обществената политика на Европейски Съюз и неговите страни членки. Но какво се случва в България под ръководството на служебното държавно управление? Започнахме новата година без признат Закон за държавния бюджет поради продължаващата политическа рецесия и ината на служебното държавно управление. Не се одобри предлагането на " Българска социалистическа партия за България " минималната работна заплата да стане 850 лева Някакво покачване, само че не и съответно се случи в последния вероятен миг. “

Това съобщи по време на парламентарен надзор от трибуната националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков. Въпросите му бяха отправени към служебният вицепремиер и миниситър на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

„ Размерът на МРЗ се увеличи от 710 на 780 лева, 398 евро. Това значи, че работещите на минимална работна заплата българи ще получават 608 лв. (310 евро), при предел на беднотия в България от 504 лв.. За съпоставяне румънското държавното управление усилва обезпечената минимална работна заплата от 1 януари 2023 година, с 28,55% по отношение на 2021 година - 609 евро. Турция усили минималната работна заплата с 55% и за 2023 година тя ще е 433 евро. Сериозен въпрос националната линия на беднотия от 504 лева и отразява ли тя високата инфлация през последната година “, заключи социалистът за разликата в приходите сред България и други страни членки на Европейски Съюз.

По думите му даже и при този размер на беднотия ще има от 1 януари към 1/3 от пенсионерите в България, които ще бъдат под прага на беднотия. „ Увеличение на пенсиите ще има едвам след 6 месеца, което надали ще покрие намаляването на пенсиите от инфлацията. Например в Румъния, всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 януари 2023 година с 12,5 % “, добави депутатът от левицата.

Гьоков разяснява и това, че от началото на тази година е завършила компенсацията на горивата с 25 ст. на литър, а сега всички българи чакат да бъде призната нова обезщетителна мярка за горивата. „ Служебното държавно управление обаче мълчи. В първия ден от новата година Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ с към 22% повече от досегашните. Няма утвърдено и отпуснато от страната подкрепяне за битовите консуматори на природен газ. Няма и да има! Председателят на КЕВР Иван Иванов даде обещание да няма смяна в цените на парното и електрическата сила от 1 януари 2023 година, само че кой ли му има вяра? “, безапелационен е социалистът.

Народният представител от левицата изясни, че покачването на главния лихвен % от страна на Българска народна банка напълно скоро ще даде отражение върху лихвите по заемите. „ Мобилните оператори от февруари готвят по-високи цени. По данни на Националния статистически институт насъбраната инфлация за първите 11 месеца на 2022 година е в размер на 15,8%. Но надали по-голямата част от българите я усещат по този начин, тъй като употребяват най-вече артикули и артикули от първа нужда, които са поскъпнали фрапантно постоянно над 25% “, уточни още той за данните и проблемите подбудени от ръководството на служебното държавно управление.

„ След всичко казано стигам до констатацията: Провал на служебното държавно управление в политиката по приходите и изобщо неуспех в обществената политика “, сподели в умозаключение Георги Гьоков и попита служебните министър зам.-министър ръководители дали признават неуспеха на държавното управление си в областта на обществената политика.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР