Bonanza Mine е първият ASIC чип на Intel за копаене

...
Bonanza Mine е първият ASIC чип на Intel за копаене
Коментари Харесай


Bonanza Mine е първият ASIC чип на Intel


Bonanza Mine е първият ASIC чип на Intel за копаене на биткойни
(снимка: Intel)

Intel разгласи първия си ASIC чип за копаене на криптовалути и по-специално биткойни. Компанията твърди, че нейното хардуерно решение превъзхожда стандартните графични процесори във връзка с “производителност на ват” с повече от 1000 пъти.

Intel ще стартира да доставя Bonanza Mine по-късно тази година на няколко огромни клиенти, измежду които Blockchain, ръководена от някогашния основен изпълнителен шеф на Twitter Джак Дорси, Argo Blockchain и GRIID Infrastructure.

Чипът има специфична архитектура, проектирана за ускорение на обработката на криптографския логаритъм SHA-256, употребен при копаене на биткойни. Ето за какво Intel може да претендира за предимство над GPU решенията, отбелязва.

Според непотвърдени данни, продуктивността на чипа е 137 терахаша в секунда с енергийна успеваемост от 18,2 вата на терахаш. С тези параметри Bonanza Mine е в положение да конкурира водещите ASIC на пазара от компании като Bitmain, MicroBT и WhatsMiner.

В момента съперниците страдат от дълги периоди за доставка и постановат несъразмерни цени за своите ASIC артикули, постоянно основани на обменния курс на биткойн. Те би трябвало да разчитат на производители на чипове от трети страни като тайванската TSMC, която не е склонна да ги обслужва с преимущество, заради несигурността в търсенето.

Intel има голяма фабрика за ASIC чипове, само че не е ясно дали ще създава Bonanza Mine със своите запаси или ще разпореди задачата на TSMC. Говори се, че чипът употребява 5-нм развой на TSMC. В същото време Intel споделя, че нейните ASIC имат дребни матрици, тъй че производството им няма да повлияе на предлагането на останалите продуки. Според някои източници, матрицата е единствено 14,2 мм² и една силициева пластина може да побере до 4000 кристала.
още по темата
През последните няколко години промишлеността за рандеман на биткойни страда от дефицит на хардуер, а също от надценен хардуер. Предполага се, че същата картина ще се следи и тази година. Intel може да промени играта на пазара на хардуер за криптодобив, като се имат поради мащабът на произвеждане на компанията, по-предвидимите цени и евентуално по-предвидимите доставки.

GRIID Computing към този момент е подписала контракт с американския чипмейкър, според който ще получи най-малко една четвърт от всички лични ASIC на Intel до 2025 година В същото време цената на чиповете ще бъде закрепена до 2023 година Това са доста по-добри условия от закупуването на ASIC от компании като Bitmain, които дефинират цени въз основа на настоящия курс на биткойн.

Споразуменията с сътрудниците разкриват желанието на Intel да доставя единствено чипове, само че не и цялостни системи за копаене. Клиентите ще конфигурират системите сами, въз основа на техните потребности.

Чиповете Bonanza Mine биха могли да обезпечат на Intel солидна опора на доходоносния пазар за копаене на биткойни. Освен това компанията не възнамерява да лимитира продуктивността на копаене на своите графични карти Arc Alchemist, които скоро ще се появят на пазара. Това ще разреши на Intel да конкурира AMD и Nvidia на пазара за копаене на криптовалути като етериум.

Раджа Кодури, началник на графичното поделение на Intel, публично разгласи проектите на Intel за нахлуване на блокчейн пазара и на първия ASIC чип на компанията за копаене на биткойни. Intel ще показа Bonanza Mine на конференцията ISSCC по-късно този месец.

В допълнение компанията основава поделение Custom Compute Group (в състава на ръководеното от Раджа Кодури направление за ускорители на графика и калкулации – AXG), което ще се занимава с създаване и произвеждане на съоръжение за блокчейн.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР