Бомбардировката по Югославия бе „експериментална война на НАТО”, съобщава In

...
Бомбардировката по Югославия бе „експериментална война на НАТО”, съобщава In
Коментари Харесай

Югославия беше експериментална война

Бомбардировката по Югославия бе „ пробна война на НАТО”, оповестява In Serbia, базирайки се на италианския военачалник от НАТО в оставка Бяджо Ди Грациа.

Ди Грация прибавя, че той вижда паралел сред бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена от Съединени американски щати над Нагазаки.

„ Това бе пробна война, която НАТО употребява, апропо, за подготовка на въздушните сили по време на нахлуване, където броят на нападащите и защитаващите се е в несъпоставима диспропорция”, съобщи Ди Грациа пред белградският вестник Politika, представен от Блиц.

Той даде изявлението предходната седмица в хода на визитата си в Сърбия, където показа книгата си „ Защо НАТО бомбардира Сърбия”, в която споделя за службата си в Алианса. Коментирайки паралела, който той прави сред бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена над Нагазаки, Ди Грациа отбелязва, че „ в случай че атомната бомба, хвърлена над Хирошима, може да се сметне като военно деяние, то идната – онази, която бе хвърлена върху Нагазаки, бе хвърлена във времето, в което Япония към този момент бе капитулирала, ознаменува началото на студената война и бе един тип обръщение за Съюз на съветските социалистически републики от САЩ”.

„ На собствен ред, посредством бомбардировките на Сърбия на Русия бе предадено посланието за това, кой е победил в Студената война. И за това Сърбия нямаше никаква виновност, тя направи всичко, което ѝ бе по силите: в тези интернационалните условия Русия бе слаба”, сподели още генералът. Сега, по думите му, обстановката е напълно друга. „ Защо сега никой не си мисли за бомбардировки по Северна Корея? Заради нуклеарното оръжие, само че и поради обстоятелството, че зад нея стои Китай, който е станал още по-силен. Дори Русия още веднъж закупи статута на свръхдържава, и това, което тя направи с Грузия, Молдова и изключително с Крим, наподобява на това, което НАТО направи с Косово. Затова случилото се в Косово през 1999 година бе единственият случай, който в никакъв случай повече няма да се повтори”, счита Ди Грациа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР