Болниците вече няма да купуват лекарствата за редки болести чрез

...
Болниците вече няма да купуват лекарствата за редки болести чрез
Коментари Харесай

Лекарствата за редки болести ще са без обществена поръчка


Болниците към този момент няма да купуват медикаментите за редки заболявания посредством публични поръчки. Това взеха решение депутатите с промени в Закона за публичните поръчки, които бяха признати на първо четене. Общо 119 народни представители гласоподаваха със „ за “, един бе срещу, а 21 се въздържаха.

С измененията от закона се изключва частта за закупуването от лечебните заведения на медикаменти за редки болести без конкуренция в страната. Те не се популяризират на българския пазар, само че са позволени за приложимост в Европейски Съюз.

„ Аз в действителност считам, че е извънредно значимо да подкрепим това изключение от закона за публичните поръчки, тъй като то е в полза на българските пациенти, които са без терепевтична опция в България, в интерес най към този момент на децата, които се нуждаят от навременно лекуване за болести, които са редки ", сподели от парламентарната естрада доктор Даниела Дариткова , ръководител на здравната комисия в Народното събрание, която е вносител на плана.

Депутатите от Българска социалистическа партия желаеха да бъдат направени някои промени. „ Да се вкарат финансови прагове, в които процедурата може да се реализира без социална поръчка, а когато сумите са огромни там към този момент в действителност да има социална поръчка, тъй като не желая тематиката за корупцията в опазването на здравето да става водеща тематика от тази естрада и в нашата страна ", сподели Георги Йорданов , заместник-председател на здравната комисия. От своя страна доктор Дариткова отговори, че не може да се планува на каква стойност ще е медикаментът за нововъзникнало редко заболяване. Ако има прагове, ще бъдат дискриминирани пациентите, безапелационна бе тя.

Свързани публикации.. Безработни ще дават по 20 лева и 40 ст. на месец за здравни вноски 0 Правителството предлага проф. Венцислав Мутафчийски за началник на ВМА 0 Регистърът за редки заболявания заработва през май 0

Народният представител Нигяр Джафер от Движение за права и свободи поддържа измененията: „ Ние постоянно сме защитавали позицията, че даже да има и едно дете с такова рядко заболяване в България, то има право да бъде лекувано с този медикамент, в случай че медицината, в случай че нововъведенията, в случай че технологиите са намерили това лекарство за това заболяване ".
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР