Болниците в Перу се задъхват да се справят с бързото

...
Болниците в Перу се задъхват да се справят с бързото
Коментари Харесай

Болниците в Перу изнемогват, многократно ползват маски, по коридори се трупат тела

Болниците в Перу се " задъхват " да се оправят с бързото повишаване на броя на инфекциите с COVID-19, като тела се натрупат в коридори, маски се употребяват неведнъж и избухват митинги измежду медицинските служащи , обезпокоени за своята сигурност, оповестява " Ройтерс ".

Перу е с втория максимален брой случаи в Южна Америка след Бразилия , макар тежката обсада, ориентирана към прекъсване на разпространяването на ковид. Потвърдените се покачват внезапно през последните дни , като във вторник са над 17 000 , съвсем 500 души са починали.

" Ние като болница разполагаме с потенциал единствено за шест тела в моргата. Ежедневно виждаме 13-16 тела, препълнени на първия етаж ", разяснява Дейси Агире, водач на съюза на медицинските сестри в болничното заведение " Мария Ауксилиадора " в Лима.

Министерството на здравеопазването разяснява, че чака броя на пациентите да доближи пик в границите на дни или идната седмица . В понеделник десетки здравни служащи стачкувах а пред болничното заведение " Мария Ауксилиадора ", държащи флагове, показващи неналичието на защитно съоръжение .

Лекар от митинга даде видео, показващо минимум четири натрупа, покрити с бели или черни покривала в болничен кулоар .

Сузана Оширо, шеф на болничното заведение , разяснява пред " Ройтерс ", че в един миг броят на мъртвите е надхвърлил потенциала на болничното заведение , защото в моргата има място единствено за шест натрупа. " Вече сме сключили контракт за фризер, хладилен резервоар за предпазване на телата, до момента в който дойдат да ги събират за кремация ", сподели тя.

Контейнерът за 100 тела работи едвам от понеделник , добави тя. Дори кремацията на остатъци се трансформира в проблем , като шестте крематориума на Лима към този момент надвишават потенциала си .

Едгар Гонсалес, началник на крематориума " Санта Роза " в Лима, разяснява пред " Ройтерс " по телефона, че преди пандемията са кремирали най-много 10 тела дневно, а в този момент са кремирани до 30 .

Перу заяви за първия си случай на ковид на 6 март и бяха нужни 25 дни с цел да се отчетат 1000 инфекции. Четиринадесет дни по-късно инфектираните доближиха 10 000, демонстрират формалните данни. Правителството последователно усилва количеството проби, които към вторник са над 155 000, едно от най-високите равнища в района.

В Латинска Америка единствено в Бразилия има повече доказани случаи с над 40 000 . Чили е на трето място с над 10 000.

Росмини Айкипа, друга здравна сестра от болничното заведение " Мария Ауксилиадора ", съобщи, че представителите на " Ройтерс " е трябвало да носят едни и същи маски в продължение на няколко дни заради дефицит. " Трябва да използваме три маски през месеца , тъй че да ги използваме още веднъж и още веднъж и какво се получава, там, където работя, сътрудниците към този момент са инфектирани ".

Оширо, шефът на болничното заведение , съобщи, че недоволството е обвързвано с маски вид N95 , които по думите й, всички желаят да употребяват , само че които са дадени единствено на личен състав, участващ в лекуването на пациенти с COVID-19. Всички останали имат хирургически маски .

Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите споделят, че лимитираната повторна приложимост на маски е общоприемлива, макар че не всички типове маски могат да бъдат употребявани наново и те би трябвало да бъдат изхвърлени, когато са " нечисти, развалени или сложни за дишане. "

Сиро Магуиня, заместник-декан на Перуанския медицински лицей, съобщи, че до момента 237 лекари в цялата страна са инфектирани , като 9 са в интензивно лекуване с механични респиратори. Един доктор към този момент е умрял . Тази статистика не включват медицински сестри или други здравни служащи .

Президентът Мартин Вискара призна, че лечебните заведения в страната към този момент са покрай потенциала си . Той е подхванал стъпки за увеличение на отделенията за интензивно лекуване и броя на болничните кревати. " В идващите няколко дни ще увеличим потенциала за грижа с идващите вентилатори ", сподели той на конференция в понеделник.
 И в Перу постановиха рестрикции по пол поради ковид
И в Перу постановиха рестрикции по пол поради ковид

В понеделник Панама разгласи сходни ограничения за разделяне на половете, които ще останат в действие 15 дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР