Болница е трябвало да уведоми жена, която по-късно е починала,

...
Болница е трябвало да уведоми жена, която по-късно е починала,
Коментари Харесай

Името й е Дорота - смъртта на бременна жена пак разпали гнева на поляците срещу законите за аборт

Болница е трябвало да уведоми жена, която по-късно е умряла, че в случай че бременността й бъде прекъсната, това ще избави живота й, съобщи омбудсманът на Полша след гневна социална реакция на случай, извел още веднъж на дневен ред въпроса за строгите закони за аборта в страната, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.Полските закони са едни от най-строгите в Европа, а през 2021 г. в страната беше въведена съвсем цялостна забрана за аборти, което предизвика масови митинги.

Жена на 33-годишна възраст умряла от септичен потрес, откакто прекарала три дни в болница в южната част на страната, където е била призната в двадесетата седмица от бременността. Съпругът й съобщи пред полски медии, че никой в болничното заведение не уведомил двойката за заплахата, в която се намирала родилката, както и че е било допустимо тя да бъде избавена посредством предизвикателство на аборт, защото възможностите за оцеляване на детето били доста дребни.

 

Her name was Dorota.

Dorota is dead because anti-abortion laws kill.

How many times will we write “I am not an incubator ” on placards?#AniJedenjWięcej#NotOneMore  #Poland#Abortionhttps://t.co/jXVrVpBVeN
— Voice for Choice (@V4CMalta) June 9, 2023
 

Според управляващите ставало дума за лекарска неточност, само че правозащитниците декларират, че откогато през 2021 година влезе в действие решението на полския Конституционен съд, че прекратяването на бременности с недостатъци на плода е противоконституционно, лекарите са почнали да демонстрират принуда да правят аборти даже в случаите, когато животът на майката е в заплаха. 

Ръководителят на полската Фондация за дамите и фамилното обмисляне сподели, че в медиите е била оповестена информация за минимум пет случая на умряли бременни дами, и съобщи, че рестриктивните мерки на абортите са предизвикали тяхната гибел. 

Almost three quarters (72.3%) of Poles agree that their country's current abortion laws " pose a potential threat to the life and health of pregnant women ". Only 12.3% disagree

Even among PiS supporters, more agree (39%) than disagree (33%), found the poll https://t.co/FgQ9uUVKK1
— Notes from Poland  (@notesfrompoland) June 12, 2023
Точно преди година основаването на Регистър на бременните също разбуни духовете в Полша - тогава бранителите на правата на дамите и опозиционните предизвестиха, че полските дами са са изправени пред невиждано наблюдаване поради консервативните възгледи на ръководеща партия, която одобри драконовски закони за абортите. Опасенията бяха, че данните могат да бъдат употребявани от полицията и прокуратурата против дами, чиято бременност е завършила даже поради импровизиран аборт, или с цел да се наблюдават дамите дали не поръчват хапчета за аборт или пътуват в чужбина, с цел да прекратят бременността си. 

 
„ Любезно рапортувам, че не съм бременна “ - новото полско придвижване

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР