Болните от Covid-19 намаляват, както и случаите на грип и

...
Болните от Covid-19 намаляват, както и случаите на грип и
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Ковид и грипът отслабват, но атакува норовирусът

Болните от Covid-19 понижават, както и случаите на грип и на други респираторни болести. Появяват се обаче недоволства от норовирус. Инфекцията е присъща за късна есен и ранна пролет. Продължава 2 дни. Това изясни пред Lupa.bg някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Норовирусът нервира стомаха и провокира повръщане. Пръските от храната са заразни в границите на седмици. " Иначе е с ниска инфектираща доза - 10 вирусни частици могат да провокират стомашни недоволства и диария. Опасно е с тях да се болести водоснабдяването - това може да стане, когато има режим на водата и недобре работеща пречиствателна станция за питейна вода. Тогава за една седмица се разболява цялото обитаемо място. През лятото повръщането и разстройството нормално се предизвикват от бактериални инфекции ", разясни микробиологът.  

Тъй като със стоплянето на времето се появяват и кърлежите, специалистът предложи в този момент общините да окосят зелените площи и да обработят за кърлежи. " Да го създадат, до момента в който е изсъхнало, другояче не е дейно. Сега е и моментът да се обработят водоемите за лаврите на комарите ", уточни проф. Кантарджиев. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР