Болестите на дихателната система са втората по честота причина за

...
Болестите на дихателната система са втората по честота причина за
Коментари Харесай

Мръсният въздух е сериозна причина за смъртността в региона

Болестите на дихателната система са втората по периодичност причина за хоспитализирането на разградчани през последните три години и заемат четвърто място по смъртност. През предходната година те отстъпват едно място обратно поради ковид, само че тези болести са в основата на хроничните незаразни заболявания. Острите инфекции на горните дихателни пътища не отстъпват от водещата позиция, като най-вече страдат подрастващите до 17 години.

Според отчета на Регионалната здравна ревизия за качеството на атмосферния въздух и въздействието му върху здравето на разградчани, главният замърсител в регионалния град е сероводородът. Основният източник на безцветния, само че смрадлив газ е индустрията.

За поредна година се регистрират превишени стойности както на максималноеднократната, по този начин и на средноденощната пределно позволена централизация. При допустими стойности от 0.005, през миналия август са регистрирани 0,0263, през октомври слизат до 0,0138, през декември са били 0,0017, само че даже и най-ниските стойности - 0,007 през юни, отново са над позволените.

Концентрациите на сероводород през денонощието в атмосферния въздух през 2020 година са измерени в пункта за мониторинг, ситуиран в Разград на бул. „ Бели Лом " № 37 А.

Негативните здравни последици за хората при контакт със сероводорода се дефинират от концентрацията и експозицията на влияние. При ниски концентрации нервира лигавиците и провокира конюнктивит, а при високи са вероятни съществени провали върху дихателните органи.

Съгласно отчета за положението на околната среда за предходната година на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе, недоволствата на жителите на Разград за обгазяване с неприятна миризма са били свързвани главно с пречиствателната станция за отпадъчни води на „ Биовет " и Градската пречиствателни станция за отпадъчни води.

Отклонения от нормата не са установени във връзка с фините прахови частици, серния диоксид от топлоелектрическите централи, азотния диоксид и въглеродния оксид от превоза, както и на озона.

Сред подхванатите ограничения от ОбщинаРазград е благоустрояване на пространството към неработещата спортна зала „ Абритус " в размер на 178 000 лв., озеленяване и благоустрояване в Благоево, Дянково и Липник за 26 096 лв., поливна система на тревните площи към паметника на масона Иван Ведър за 3 719 лв., ободряване на плажната зона на втория язовир на „ Пчелина " за 6 945 лв., а още 21 000 лв. са дадени за „ доставка, монтаж и възобновяване на градинска мебел в зона за отдих „ Пчелина ", както и площадката за деца с увреждания до хотел „ Централ " на стойност 43 825 лв.. Останалите подхванати ограничения са свързани с пешеходните алеи в градските гробища, тези в приюта за кучета, ремонт на уличната настилка в града, както и редица инспекции взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда.

На територията на Разградска област /извън регионалния център/ няма непрекъснато настоящи пунктове за надзор на атмосферния въздух. Измерванията на индикаторите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух в регионалния център се правят от мобилна автоматизирана станция на Регионална лаборатория - Русе към Изпълнителната организация по околната среда. „ Удачно е да се провежда и втори пункт за надзор на атмосферния въздух в западната промишлена зона на град Разград ", заключават здравните инспектори в своя отчет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР