Божият пророк Агей е един от 12-те така наречени малки

...
Божият пророк Агей е един от 12-те така наречени малки
Коментари Харесай

Какъв празник честваме днес?

Божият оракул Агей е един от 12-те по този начин наречени дребни пророци в Библията. Той е роден във Вавилон по време на плена на евреите. А след завръщането на народа от вавилонски плен Агей дружно с оракул Захария насърчили евреите да възстановят храма в Йерусалим. Пророческата книга на Агей има две глави, написани в елементарен и непоколебим жанр. Чрез оракул Агей Бог ободрил народа с обещанието, че вторият храм ще бъде по-славен от първия, тъй като в него ще се яви Царят на мира Христос, Спасителят на всички нации.

Света Теофана живяла през втората половина на IX век. Била мощно вярваща и добродетелна жена. Омъжили я за бъдещия император Лъв VI Мъдри и макар цялото великолепие и благосъстояние, които я заобикаляли, тя запазила смирението и скромността си. Не се интересувала от дворцовия живот, а се занимавала с ефективно добротворство измежду бедните, болните и сираците.

След няколко години в брак благочестивата императрица се отдръпнала в манастир в Цариград и там умряла млада. Била почитана още приживе поради светия си живот, а след гибелта й я причислили към светците.

Светите й мощи били защитавани в дворцов храм в столицата, а в този момент се съхраняват в патриаршеския храм " Св. Георги " във Фенер (в Цариград). Част от тях по-късно е донесена в Търново и свети патриарх Евтимий написал работа в нейна чест. Малка парченце и в този момент се пази измежду мощите, вградени в чудотворната икона " Света Богородица Осеновица " в Рилския манастир, написа Българска телеграфна агенция.

Свети Марин живял в Рим по времето на император Карин в края на III век и бил от доблестен генезис, заемал поста сенатор.

Приел християнската религия и уверено живеел съгласно нейните правила. Но когато било донесено на императора, че сенаторът Марин е християнин, доблестният Христов почитател бил заловен и тъй като не се съгласил да се откаже от вярата си, бил обезглавен.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР