Божидар Марков откри в галерия Нирвана“ своята вълшебна фотоизложба Театрална

...
Божидар Марков откри в галерия Нирвана“ своята вълшебна фотоизложба Театрална
Коментари Харесай

Галерия Нирвана представи уникални фотографии на театрална тема

Божидар Марков откри в изложба „ Нирвана “ своята вълшебна фотоизложба „ Театрална магия “, която е отдадена на неговото 20 годишно творчество, неотлъчно обвързвано с най-новата история на Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

 

Тя демонстрира и потвърждава, че когато един фотограф е посветил времето, мислите и стремежите си на красивото, на търсенето и запечатването на неуловимите мигове на креативно ентусиазъм, той може да събере и да покаже повече от 45 неповторими фрагмента. Необичайният темперамент на тази експозиция се състои в това, че тя показва само и единствено театрална снимка – един характерен и изискващ доста усет и положително око род.

 

За нея културологът и естет проф. Любомир Стойков – учител в Националната художествена академия, показа: „ Новата галерия на изтъкнатия наш занаятчия на фотообектива Божидар Марков по един в действителност впечатляващ метод е запечатала сюблимни моменти, красиви мигове и вълнуващи професионални етюди от театралната активност на едни от емблематичните български артисти. Божидар Марков се е изявил превъзходно освен като фотограф, освен като художник, само че и в известна степен като стихотворец и режисьор. Работата със светлината, улавянето на значимите нюанси в характера на един или различен артист, както и тънкият му нюх за театралната аура, го привилегироват като същински маестро на нежната, на красивата и виртуозна оптика. Респект, Божо! “.

За да видят фотосите на господин Марков, показани в изложба „ Нирвана “, откриването бе почетена от притежателя предприемач Николай Младжов, Агент Тенев, Емануела Шкодрева, Михаил Петров, проф. Любо Каралеев от НХА, художника Румен Статков, Владимир Пенев, Евгени Димитров, Диана Дафова с щерка си Лили, военачалник Занев, стилната дизайнерка Фани Пападопулу, а похвално слово за фотографа прочете доктор Светлана Панчева.

 

Лично шефът на Народен Театър „ Иван Вазов “ Васил Василев поздрави фотографа Божидар Марков по време на откриването на изложбата.

Фотолетописецът на първата сцена е уловил във знакови фотографии незабравими моменти и страсти от едни от най-прочутите касови спектакли в театъра през годините. Почти всеки от актьорите, увековечени в функции, са сложили своите подписи и благодарствени думи върху фотосите. Сред звездите във фотохрониката на магьосника на обектива са имена като Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Мария Стефанова, Христо Мутафчиев, Крикор Азарян, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Руси Чанев, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли и доста други. Божидар Марков снима за Народен спектакъл „ Иван Вазов “ от 2002 година Има издадени два албума, три изложения свързани със 100-годишнината на театъра – неговата реставрацията и рационализация, както и за позлатата му.

 

В биографията си фотографът има 12 номинации „ Златна игла “ за фешън снимка, златна статуетка за фешън снимка „ Едит Паф “ и премия от Френското фотографско съдружие за театрална снимка 2008 година

Изложените в изложба „ Нирвана “ фотографии са специфични, освен тъй като демонстрират отлитащите във времето мигове на живото другарство на актьорите с публиката, на щастливите моменти на партньорство на сцената, само че и тъй като съхраняват моментите на креативно прояснение и улавят ритъма и духа на театралното зрелище. Специални са и посвещенията, подписите, пожеланията на звездите от театъра върху фотосите и доверието, което гласоподават на създателя. Това е изключително значимо и скъпо, тъй като както е известно, изкуството на театъра по самата си същина е изкуство на живата и непосредствена връзка сред сцена и зала. Също по този начин е и изкуство на мига, тъй като всяка вечер публиката е друга и взаимоотношението на актьорите с нея всякога е самостоятелно, тъй че едно зрелище в никакъв случай не може да е същото като предходното. Магията се случва всяка вечер.

Точно по тази причина тези 45 фрагмента са скъпи свидетелства за живота - за размислите, за насладите и даже за страховете и паниките на актьорите, изправени пред момента на срещата си с публиката, в моментите на наслада от творчеството, или измежду умората и удовлетворението след театър.

Ако се вгледате в лицата на тези фотографии, ще видите освен неповторими портрети, само че и забележителни моменти от живота и от творчеството на цяла вълшебна плеяди от майстори на театралното изкуство.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР