Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel.

...
Божидар Божанов е компютърен специалист, основател и ръководител на LogSentinel.
Коментари Харесай

Десет дигитални мерки във връзка с коронавируса

Божидар Божанов е компютърен експерт, създател и началник на LogSentinel. Работил е като консултант към Министерския съвет по въпросите на електронното държавно управление. Текстът е от блога му.

Поради изключителното състояние по отношение на вируса COVID-19 има доста ограничения, които могат и би трябвало да бъдат взети. Те са сложни - здравни, осведомителни, нормативни, организационни, механически. Надали има човек, който може да даде с убеденост цялостен лист от ограничения, които би трябвало или не би трябвало да се вземат. Информацията и обстановката се трансформира постоянно, Световната здравна организация разгласява общи рекомендации.

Аз нямам искания да запознат съм епидемиология, по тази причина няма да изяснявам за изправяне на криви, да строя математически модели на болестта. Не съм и икономист, че да пресмятам резултата върху стопанската система на една или друга мярка. Но въпреки всичко има област, в която мога да дам рекомендации - цифровата. Тъй като целта на изключителното състояние е обществено разграничаване, т.е. да се минимизират контактите сред хората, осведомителните технологии дават такава опция, в случай че бъдат употребявани вярно от обществените институции.

Затова предлагам 10 ограничения, които институциите могат да подхващат, с цел да понижат напрежението, с цел да не стопира животът и да не бъдат излагани хора на непотребен риск. Повечето ограничения не изискват нормативни промени, а единствено ясни правила и организация в обществения бранш.

1. Единна осведомителна точка с въпроси и отговори. В момента Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерство на вътрешните работи разгласяват информация на уеб страниците си, само че тя е или " ето ви една сбирка от заповеди, четете " или откъслечна и мъчно проследима във времето. Националният щаб няма уебсайт. Нужно е да има единна осведомителна точка, към която всички уеб сайтове на институции, в това число на Министерския съвет, да водят. На нея да има настояща информация, както и лесна за насочване секция с въпроси и отговори. На едно място, а не препращаща към уеб сайтове на Външно, на Министерство на здравеопазването и така нататък Въпроси като " би трябвало ли да си затворя комерсиалния обект " (с опция за избор на вида активност и динамичен отговор), какво да върша в случай че се прибирам от чужбина, къде да отида в случай че имам признаци, какви са признаците на вируса, по какъв начин да употребявам електронни услуги и така нататък Може и е редно да бъде прибавен и брояч за наличните и употребяваните проби за вируса, защото това е главен инструмент за управление на епидемията. В момента са направени прекомерно малко проби и действително нямаме добра картина върху разпространяването.ю

2. Задължително потребление на електронно връчване от всички администрации, без потребност от дипломиран електронен автограф - Държавна организация " Електронно ръководство " поддържа система за електронно връчване, през която може по сигурен метод да се обменят документи сред жителите и бизнеса от една страна и администрацията от друга. Той сега е наличен единствено с Квалифициран електронен автограф (за благополучие доставчиците на облачни подписи ги пуснаха гратис за интервала на изключителното положение), само че би трябвало и ПИК на Национална агенция за приходите да бъде интегриран там незабавно. При връчването не би трябвало да се изисква автограф на самите документи, защото те са подадени през система след сполучлива идентификация (в духа на член 22, алинея 5 от Закона за електронното управление).

3. Въвеждане на електронна рецепта . В момента ходенето на доктор е непрепоръчително и затруднено, само че хората не стопират да боледуват от други неща, единствено тъй като има вирус. Аптеките пък не могат да продават медикаменти без рецепта (а в случай че го вършат - ги затварят). Този параграф 22 може да бъде решен с някаква форма на електронна рецепта. На пръв взор наподобява, че задача, която не е решена десетилетия, не може да се реши за 10 дни. Но една базова система, в която лекарите влизат с авансово раздадени данни за достъп и разказват какво изписват, като го свързват с ЕГН-то на пациента. След това в аптеката (с потребление на авансово получени данни за достъп) ревизират, през компютър или смарт телефон, ЕГН-то на клиента и в случай че има издадена рецепта, му дават медикаментите. Разбира се, това са чувствителни данни и отбраната на информацията и проследимостта на това кой какво е проверявал би трябвало да е на равнище. ЕГН-то не би трябвало да се съхранява в очевиден тип, а в криптографски трансформиран, с цел да се избегне риска от приключване на данни. Една такава елементарна система може да бъде създадена бързо с непосредствено възлагане.

4. Регламентирането и използването на телемедицината е от основно значение. За да изпише рецепта, лекарят въпреки всичко би трябвало да се запознае със признаците. Много лекари го вършат към този момент по телефона или посредством чат приложение, само че е редно това да бъде регламентирано ясно, в това число каналите и видовете информация, която се предава.

5. Регистър на бизнесите, наранени от вируса - Министерският съвет предложи да заплаща заплатите на чиновниците, които биха били съкратени поради изключителното състояние. За да може страната да организира политика по обезщетяване, би трябвало да знае кой да обезщети. Бизнесите би трябвало да могат да се вписват в указател, акцентирайки какъв брой и кои чиновници подлежат на обезщетяване от страната. В противоположен случай процесът ще бъде безредно размятане на документи, а доста хора може и да не схванат и да останат без полагащите им се компенсации.

6. Служебно събиране на информация за административни услуги - подаването на заявление за услга през системата за електронно връчване е единствено един от съставените елементи на отдалеченото обслужване. Всяка институция би трябвало да съблюдава условията на Закона за електронното ръководство и служебно да събира нужната ѝ информация. Това е механически допустимо с внедряване на Системата за длъжностен достъп до удостоверения в RegiX. В спешна обстановка дежурното опрощение " но моите правила и подзаконова нормативна уредба не разрешават " могат умерено да отпаднат.

7. Осигуряване на сигурна среда за отдалечена работа на администрацията . При работа с вътрешни системи е значимо те да не бъдат отворени за външния свят, надлежно на чиновниците би трябвало да бъде обезпечена VPN връзка. В противоположен случай хакерските атаки няма да закъснеят. Липсата на VPN връзка може да е опрощение чиновници да не бъдат пускани за отдалечена работа. Поради това такава би трябвало да бъде построена незабавно.

8. Заседания на групови органи би трябвало да могат да бъдат провеждани посредством механически средства (видеоконференции) - както обществени такива, по този начин и управителни препоръки на сдружения и неправителствени организации. Вземането на решения може да бъде удостоверявано от председателстващия съвещанието на груповия орган. За това е нужна нормативна смяна.

9. Инициатива за поощряване и разпространение на услуги в помощ на популацията - доста доброволци основават услуги в помощ на популацията при вируса - например за свързване на хора, имащи потребност от нещо, с такива, които могат да го дават. Трябва тези начинания, постоянно съпроводени със софтуерни приложения, да бъдат обсъждани от подобаващ държавен орган и бъдат разпространявани.

10. Дистанционно образование - тази мярка би била много по-високо в листата, само че тя към този момент е въведена. Все отново има много оперативни и процедурни проблеми, които би трябвало да бъдат оправяни в бърз порядък. Част от тях са свързани с мащабируемостта на платформите, част - с неналичието на ясни правила по какъв начин да се употребяват платформите, без това да докара до безпорядък.

Има доста оферти за ограничения и стеснен запас, с който те да бъдат изпълнявани. Тук точно е сложната задача по съгласуване и приоритизиране, за която би трябвало управнически потенциал. Повечето от предложенията нагоре изискват фокусирани, само че минимални старания и съгласно мен са изпълними и ще оказват помощ за възстановяване на обстановката.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (654)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР