Боговете на виното слязоха в местността Масовец“ и благословиха лозовите

...
Боговете на виното слязоха в местността Масовец“ и благословиха лозовите
Коментари Харесай

Село Илинденци посрещна боговете на виното с пищни трапези и веселба, избраха Цар на лозята и най-добрите вина 

Боговете на виното слязоха в местността „ Масовец “ и благословиха лозовите масиви на с. Илинденци, след което празникът се придвижи на площада в с. Илинденци, където приветствени думи и сърдечни поздрави насочи кметът на община Струмяни господин Емил Илиев. По мотив 31-то издание на празника, той пожела на всички винопроизводители и фенове на виното на първо място да бъдат живи и здрави, да не престават да вършат хубаво вино и популяризират с. Илинденци и община Струмяни по целия свят, тъй като това е едно кътче благословено с плодородна земя и работливи хора, на което имаме привилегията да се радваме и което би трябвало да ценим, запазим и развиваме за в бъдеще.
Сред формалните посетители на празника бяха: господин Емил Илиев – кмет на община Струмяни, господин Атанас Стоянов – кмет на община Сандански, господин Георги Батев – ръководител на Общински съвет Сандански, госпожа Надежда Цветанова – изпълнителен продуцент на българския сериал „ Вина “, госпожа Петя Тасева и госпожица Фиданка Котева – заместник-кметове на община Струмяни, господин Иван Секулов – Секретар на община Струмяни и други.
Един от най-дългоочакваните моменти бе награждаването на спечелилите в състезанието за „ Най-добро вино “ и короноването на „ Царя на лозята “.
По традиция Кметът на община Струмяни господин Емил Илиев връчи премията на „ Царя на лозята “, която тази година бе извоювана от господин Иван Стойчев.
В категорията за „ Най-добро алено вино “ спечелилите са:
Трето място – Юлиан Котев.;
Второ място – Петър Пасков;
Първо място – Йордан Парапанов;
За най-хубаво гостуващо алено вино премията получи господин Илия Стаменов.
В категорията за „ Най-добро бяло вино “ спечелилите са:
Трето място – Николай Стойчев;
Второ място – Петър Пасков;
Първо място – Йордан Парапанов;
За най-хубаво гостуващо бяло вино премията отиде при господин Стефан Василев.
На отличените участници в състезанието, бяха връчени грамоти и предметни награди.
Поздравления за всички участници и присъстващи, които за поредна година бяха част от Празника на Боговете на виното в с. Илинденци с пожелания за доста здраве, благоденствие, добра годишна продукция и хубаво вино.
Празникът е съпроводен и с вкусната кулинарна галерия особено готова от дамите на пенсионерски клуб „ Белица “ с. Илинденци с обичайни български питки, баници и сладкиши и неизменимото в днешния ден хубаво и пивко вино.
Специално за всички поданици и посетители на китното село бе показана и ретроспективна фото галерия отдадена на празника на Боговете на виното и показваща запаметяващи се моменти от него през годините.
За положителното въодушевление на всички посетители на празника ще се погрижи Илинденски хороводен оркестър до късните часове на деня.
Наздраве! Богове и хора! Традиция и настояще, с наздравица да почетем!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ИЛИНДЕНЦИ!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР