Богота. В събота 07:32 и понеделник в 16:07 местно време

...
Богота. В събота 07:32 и понеделник в 16:07 местно време
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресения тресат района на вулкан в югозападна Колумбия

Богота. В събота 07:32 и понеделник в 16:07 локално време са регистрирани две умерено-силни трусове в региона на вулкана Невадо дел Уила (височина 5364 м н.м.н.) в Уѝла, един от 32-та департамента на Колумбия. Епицентрите на събитията от почналата интензивност са сред Палмира и Нейва. Магнитудите им – 5.6 и 5.5, надлежно (Американски геоложки изследвания и Европейски сеизмологичен център); Националната геоложката работа на Колумбия предлага занижени оценки за силата и на двата труса. В интервала сред двете трусове се случват пет по-слаби труса. Общо в задействалия се регион са регистрирани 16 труса с магнитуд над 3.0 – усетени, защото дълбочините им не надминават 15 километра (км). Епицентралната област е в Уила, която граничи с департаментите Толима – на север, Каỳка – на запад и Мѐта – на изток.Териториите на Уила, Каука и Толима са претърпяли по-силни разтърсвания от Мета – Мета е “защитен ” от съществуването на планинските вериги. Първият стряскащ популацията трус – този в събота е предизвикал повече интернет-обаждания. В уеб страницата на колумбийските геоложки изследвания са отразени 1582, пристигнали от 199 обитаеми места. Естествено, от столицата Богота (разстояние от епицентъра 260-270 км) броят сведения е голям - 564, макар ниската степен активност едвам от II степен по 12-степенната скáла. Трусът е основал разтърсвания с активност от IV степен (усетено от всички в покой; без резултат върху предмети от бита) на епицентрални дистанции сред 80 и 170 км, а от V степен (масово чувство, рухване на неустойчиви предмети) в диапазон от дистанции 35-110 км. Единични сведения сочат поява на леки повреди (VI степен). Земетресението от понеделник е по-слабо документирано и е с по-голяма област, наранена с активност от VI степен. Този факт се изяснява с съществуването на предхождащото много мощно влияние в събота. Усещанията от съботното земетресение са до дистанции от към 360 км, а от това в понеделник – до 300 км.
В региона на новата земетръсна поредност през юни 1994 е станало земетресение с магнитуд 6.8. Около 1100 души от департаменти Каука и Уила са починали при тогавашното земетресение – основно от градеца Паез и по-малко от околни 15 обитаеми места по течението на река Паез. Този регион на сеизмична интензивност е прекомерно рисков с вторичните последици – свличания и сривания на земни маси, защото се намира в подножието на Централните вериги на Андите в югозападна Колумбия. Геологът Карлос Алберто Роа, координатор на процеса за информиране за риска от бедствия, оповестява, че управляващите в Уила са предизвестени да бъдат бдителни и да правят непрекъснато наблюдаване за последици от трусове, изключително по коритото на река Паез.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, някогашен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР