Богата реколта от кайсии отчитат производителите тази година в Силистренско.

...
Богата реколта от кайсии отчитат производителите тази година в Силистренско.
Коментари Харесай

В Силистра отчитат богата реколта от кайсии, но няма кой да бере

Богата годишна продукция от кайсии регистрират производителите тази година в Силистренско. Въпреки изобилието от плод продукцията е застрашена - мъчно се намират берачи.

Николай Недев има 300 декара с кайсиеви дървета, отрупани с плод. Но няма кой да ги обере, тъй като мъчно се намира работна ръка, макар безработицата в региона. Николай транспортира служащи от прилежащи области, а негови сътрудници наемат берачи чак от южна България. „ Идват хора, които цяла седмица би трябвало да им обясняваме по какъв начин се бере кайсия – коя е узряла, коя е зелена”, показва той.

Овощарят Димитричка Търпанова добави, че употребява бригади от сливенските села.

Кайсията е малотраен плод и по тази причина би трябвало бързо да се продаде или да се преработи. Тук идват прекупвачите

В непосредственост няма преработвателно дружество, нито условия за предпазване на плодовете. „ Някои сътрудници подхващат да вършат хладилници, само че те хладилниците са за краткотрайно предпазване на кайсията и това несъмнено е проблем – значи би трябвало да се мисли в тази тенденция, и то, естествено, би трябвало с някаква поддръжка на държавата”, добави Недев.

Сред най-сериозните паники в бранша е, че в цяла североизточна България няма нито една станция за битка с градушките. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР