БНТБДЖ обяви обществена поръчка за 40 нови вагона на стойност

...
БНТБДЖ обяви обществена поръчка за 40 нови вагона на стойност
Коментари Харесай

Росен Желязков: Модернизацията на БДЖ трябва да приключи до 2024 г.

БНТ

БДЖ разгласи социална поръчка за 40 нови вагона на стойност 76 млн. лева Модернизацията включва още ремонт на остарели вагони и пазаруване на нови локомотиви.

Как се развива обновяването на железницата - вижте диалога с транспортния министър Росен Желязков, който гостува в студиото на " Денят стартира " с Георги Любенов.

По думите на министър Желязков, модернизацията на БДЖ е наложителна поради плануванаъа либерализация на пазара, а главен приорите е обезпечаване на сигурност и улеснение за пасажерите.
Росен Желязков, министър на превоза: До 2018 година БДЖ изплащаше задълженията си още от закупуването на дизеловите мотриси. БДЖ има уговорката и задължението да обезпечи сигурност, улеснение, експедитивност и скорост. Затова и напъните през тази година са ориентирани към замяна на преносимия състав посредством закупуване на нови вагони, т.е. задачата е да се обезпечи удобството и сигурността на пасажерите. Паралелно с това се поръчват 10 нови локомотива, за които има обезпечен капитален запас и 10 шинобуса. Вървят ускорено и ремонтите.
Договорът с страната изтича през 2024 година и в случай че БДЖ не е в положително техническо положение, тогава всеки един от европейските превозвачи може да влезе на демократичния пазар на пътнически транспорти, добави министър Желязков.
Росен Желязков, министър на превоза: Ако до 2024 година БДЖ не се преструктурира, когато изтича контракта с страната, може бъде изместена от европейски транспортьор поради либерализацията на пазара. 59 млн. лева са лични доходи против 175 млн. лева дотация от страната. Първите стъпки за възстановяване на положението на железницата у нас към този момент са факт. 4 милиарда лева са вложени до момента и за идващия интервал се чака да бъдат още толкоз.
Той разяснява и новината, че " Български пощи " поемат разпространяването на печата у нас.
Росен Желязков, министър на превоза: " Български пощи " са комерсиално сдружение, в което страната е едноличен притежател. В предмета му на активност е записано разпространяването на печатни издания, т.е. това е присъща активност от години.
Пощите са единственият снабдител на услугата по разпространяване на писма, колета, за което страната компенсира, като дотира активността, с цел да бъде обществено търпима, разяснява още министърът.

Желязков разясни още, че не престават договарянията по един от най-важните проблеми пред българските превозвачи - приемането на противоречивия пакет " Мобилност ".
Росен Желязков, министър на превоза: В момента вървят така наречен триалози - в Съвета, където са страните, в Европейския парламент, където са депутатите и Европейската комисия. Има четири съществени тематики - за връщането на камиона, връщането на лидера, възбраната за седмична отмора в кабината и директивата за командировки. Ние се опитваме да преговаряме, като няма да отстъпим от отпадането на връщането на камиона, за което сме подготвени и на съд, връщането на лидера, за което считаме, че би трябвало да бъде непринудено, както и възбраната да се спи в кабината, само че тогава, когато са обезпечени нужните условия.
По мотив измененията в разпоредбите за шофьорските курсове, министър Желязков акцентира, че най-важна е гаранция за извършено образование на курсистите от страна на инструкторите, както и самият изпит да бъде изработен без операция. В момента се тества програмен продукт, който разпознава дали часът е извършен по открития ред, добави Желязков.

И още - подготвени ли са българските мобилни оператори за 5G мрежата, вижте отговора във видеото!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР