БНРЗоран Миланович е новият президент на Хърватия, обяви обществената телевизия

...
БНРЗоран Миланович е новият президент на Хърватия, обяви обществената телевизия
Коментари Харесай

Зоран Миланович е новият президент на Хърватия

БНР

Зоран Миланович е новият президент на Хърватия, разгласи публичната телевизия в Загреб.

По публични данни на Държавната изборна комисия, при 99,66 на 100 преброени бюлетини от днешния балотаж, претендентът на опозиционната Социалдемократическата партия и някогашен министър председател е получил близо 105 000 гласа повече от досегашния Колинда Грабар-Китарович - от на ръководещата дясноцентристка партия Хърватска демократическа общественост.

В процентно изражение Миланович побеждава с 52,7 на 100 от гласовете.

Ако успеха му бъде доказана публично, Зоран Миланович ще е петият президент на Хърватия след разпадането на Югославия - след Франьо Туджман, Стипе Месич, Иво Йосипович и Колинда Грабар-Китарович.

Хърватия сега е ротационен ръководител на Европейския съюз. Редовни парламентарни избори в най-новата страна членка би трябвало да се проведат в края на тази година.

В Хърватия президентът има най-вече церемониални функционалности, тъй като не може да постанова несъгласие на закони, отбелязва Ройтерс. Президентът обаче има въздействие върху външната политика, защитата и сигурността.

Изборните резултати са удар по ръководещите консерватори и са тест и за настройките преди парламентарните избори, планувани за по-късно тази година.

Екипът на Миланович и неговите последователи в неговата изборна централа ликуваха при съобщаването на резултатите. Миланович благодари на поддръжниците си и на доброволците, подкрепили акцията му. " Хърватските жители ме избраха да бъда президент на Хърватия, на хърватите и на тези, които не са хървати. Знам, че на някои не харесвам, само че би трябвало да продължим напред и да избегнем раздялите ", написа във " Facebook " Миланович.

Миланович е посланик и някогашен правист, който късно навлезе в политиката. Той споделя, че желае да откри климат на толератност в страната си, добавя Франс прес. Според критици е парвеню, а съгласно последователите е просветен, образован и упорит.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР