БНРПричината - изцяло е преустановен преносът на синьо гориво през

...
БНРПричината - изцяло е преустановен преносът на синьо гориво през
Коментари Харесай

България вече получава по-малко пари от пренос на газ

БНР

Причината - напълно е прекратен преносът на синьо гориво през Украйна и това се реализира напълно през Турция. Това изясни пред БНР изп. шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

България ще получава по-малко доходи от пренос на газ, считано от 1 януари, до момента в който не бъде издигнат " Балкански поток ". Това стана ясно от думите на изп. шеф на държавната компания " Булгартрансгаз " Владимир Малинов пред БНР. По думите му, цената на преноса на природен газ зависи от два фактора - разстояние на транспорт и размер.

От 1 януари 2020 година Русия напълно е спряла преноса на газ през Украйна, Молдова, Румъния към България, т.е. по по този начин наречения " Трансбалкански газопровод ". Вместо това доставките се реализират напълно през Турция. До 31 декември България беше водещ транзитьор на газ към Северна Македония, Гърция и Турция. Общият потенциал на директната ни газова мрежа беше 17,8 милиарда куб. метра годишно. По-голяма част от тези количества отиваха към Турция.

Сега се резервира преноса към Северна Македония и Гърция, само че той минава по по-съкратен маршрут - от Турция към Гърция и Северна Македония. Според обяснението на Владимир Малинов през 11 км в България минава и газ за Турция по новоизградената тръба, с цел да бъде върнат по остарялата. Справка на електронната страница на " Булгартрансгаз " не удостоверява тази информация. Не е ясно и какви пари ще получава България от това преместване.

Преди да бъде спрян преносът през Украйна, България е получавала към 140 млн. $ годишно от директни такси или близо 210 млн. лв.. Единственият късмет на България, по думите на Малинов, да резервира директните си позиции на Балканите е да бъде построен " Балкански поток ", който е продължение на " Турски поток " у нас. След влизането му в употреба се чакат доходи от близо 400 млн. лв. от пренос на синьо гориво към Централна и Западна Европа.

По думите на шефа на " Булгартрансгаз " все още към този момент са резервирани 90% от входния потенциал на " Балкански поток " и 80% на изходния единствено от две компании - " Газпром износ " и " МЕТ ". Така за свободно предвижване остават още 20 на 100.

От 1 януари потребления у нас съветски газ, който образува към 99% от потреблението в страната, идва напълно през Турция. Заради прекъсването на газопровода през Румъния, страната ни пести над 70 млн. лв. годишно, което съгласно изчисленията на енергийното министерство би трябвало да докара до поевтиняване на природния газ за потребителите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР