БНР На 85-годишна възраст е починал писателят Панчо Панчев, известен сред

...
БНР
На 85-годишна възраст е починал писателят Панчо Панчев, известен сред
Коментари Харесай

Почина Дядо Пънч!

 БНР На 85-годишна възраст е умрял писателят Панчо Панчев, прочут измежду младите читатели като Дядо Пънч. Информацията оповестиха от Съюза на българските писатели във Фейсбук.

Той е български публицист, журналист, драматург, сценарист на филми и създател на творби за деца. Пиеси, стихове, стихотворни гатанки, приказки, даже дребния разказ " Дневник на слончето Моди “.

Роден е на 17 ноември 1933 година в град София. Завършва гимназия с преподаване на съветски език, а по-късно - през 1955 година ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " със компетентност театрознание при професор Гочо Гочев.

Бил е основен редактор на списание " Театър “ (1966 – 1969), а също и на сп. " Славейче “, в едни от най-трудните (и в действителност последни) години за списанието (1997 – 2002 г.), когато е изработен опит да се възвърне истинския му аспект отпреди 90-те години.

Автор е на 50 пиеси, които са поставяни на разнообразни подиуми в България и в чужбина и на десетки книги и книжки за деца.

През 90-те дружно с артиста Асен Кисимов работят дружно, създавайки " Гатанки за лека нощ " по Българска национална телевизия, като в това време обикалят из страната забавлявайки децата и с живи представления.

В чужбина (Чехия, Словакия, Унгария, Германия Полша, Румъния, Русия и други някогашни републики от Съветски съюз, Финландия, Белгия, Съединени американски щати, Монголия и др.) е поставяна неговата пиеса " Приказка за калпаците “, а в някои страни са поставяни още " Очи в очи “, " Вълци нема “, " Приказка за тиквата “, " Произшествие “, " Има ли смисъл да утепваме мечка? “, " Принцесата и свинарят “ и други

Освен сборници или обособени издания на пиеси има и десетки книги и книжки за деца.

Светла му памет!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР