БНР Конфликтът в Украйна около Донецк и Луганск вероятно ще се

...
БНР
Конфликтът в Украйна около Донецк и Луганск вероятно ще се
Коментари Харесай

Валентин Вацев: На прага сме пред нова Студена война

 БНР Конфликтът в Украйна към Донецк и Луганск евентуално ще се разгърне през идващите месеци и може да докара до нова Студена война. Това сподели за обзорното предаване " Това е България “ на Радио " Фокус “ геополитическият анализатор доцент Валентин Вацев. Той предвижда, че към момента няма предпоставки за нова Студена война, само че до края на актуалната година те ще бъдат налице.

" Вече работи класическата стратегическа формула на американската демократическа партия. Главният съперник, който съставлява действителна опасност за американското великолепие и господство - това е Китай, Русия би трябвало да бъде употребена против Китай, като за тази цел на първо място Русия би трябвало да бъде демократизирана. В Белия дом под демократизация на Русия схващат махането на Владимир Путин. Според мен това е действителната причина внезапно да се втвърди тонът както на президента Владимир Путин, по този начин и на съветския външен министър Сергей Лавров. Ние сме в действителност в нова обстановка и има смисъл да проследим кои са главните белези на тази обстановка и да забележим от какви съставки ще се състои новата Студена война “, разяснява анализаторът.

Доц. Валентин Вацев добави, че дейностите са свързани с коренно и дефинитивно сатанизиране на съперника, икономическа изолираност и заплаха от огромен въоръжен спор.

" Конфликтните точки по света са общо шест. Три са в Далечния изток. Китайско море, Островите Сенкаку, където Китай в действителност може да даде мотив за Студена война. Втората точка е Бирма (Мианмар, бел. ред.), в горната част на Молукския проток, където минава сънната артерия на китайския петролен превоз и опитът да се приключи това придвижване може да сътвори извънредно напрегната военна обстановка. Процесите в Тайванския проток, където неотдавна научихме, че са правени военни учения от китайски и американски бойни кораби. Това е третата невралгична точка в Далечния изток ", изясни доцент Вацев.

" Нас повече би трябвало да ни интересуват трите точки, които са покрай нас. Едната е в Сирия със междинна степен на възможност, втората е в Калининград с възможност над междинна, защото всеки миг там е допустимо да стартира въоръжен спор. Третата точка, която е най-вероятна и за която би трябвало да приказваме с паника и безпокойствие, това са събитията в Украйна. Украинският министър-председател и украинският президент непрестанно повтарят през миналия месец, че Украйна повече няма сили и благоприятни условия да поддържа Минските съглашения. А нарушаването на Минските съглашения значи война ", безапелационен е геополитическият анализатор.

Според доцент Валентин Вацев има причина за безпокойствие, защото нито един балкански режим не е подготвен да живее в изискванията на Студена война. Всички режими са се формирали и са създали своята политическа просвета и опит в други условия, напомни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР