БНБ ще получи транш от 2 млрд. лв. от Международния

...
БНБ ще получи транш от 2 млрд. лв. от Международния
Коментари Харесай

БНБ увеличава резервите си с 2 млрд. лв. транш от МВФ

БНБ ще получи транш от 2 милиарда лева от Международния валутен фонд, с които ще увеличи резервите си.

На 2 август 2021 година бордът на шефовете на МВФ, чийто член е шефът на Българска народна банка Димитър Радев, утвърди систематизиране на 456 милиарда специфични права на тираж (СПТ), които се равняват на 650 милиарда $, оповестиха от централната банка.

Целта е да се обезпечи спомагателна ликвидност в международен мащаб, която да построи доверие и да подтиква възобновяване на международната стопанска система след пандемията. В резултат на това решение на 23 август 2021 година България ще получи в един транш 859 млн. СПТ (около 2 милиарда лева), с които ще се усилят запасите на Българска народна банка. С това нарастване общият размер на СПТ на Българска народна банка ще възлезе почти на 1.5 милиарда СПТ или към 3.5 милиарда лв..

От МВФ също оповестиха през днешния ден, че неговият Съвет на шефовете е одобрил общо систематизиране на така наречен " специфични права на тираж " (СПТ) в размер на 650 милиарда $ за увеличение на ликвидността в международен мащаб.

" Това е историческо решение, най-голямото систематизиране на СПТ в историята на МВФ и инжекция за международната стопанска система във време на невиждана рецесия. Разпределението на СПТ ще бъде от изгода за всички членове на фонда, с цел да се отговори на дълготрайната световна потребност от запаси, създаване на доверие и поощряване на устойчивостта и стабилността на международната стопанска система ", уточни ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

" Това ще помогне изключително на нашите най-уязвими страни членки, които се борят да се оправят с въздействието на коронавирусната рецесия ", добави тя.

Разпределението на специфични права на тираж ще влезе в действие на 23-ти август и ще съставляват опция за заемите за страните членки на МВФ съразмерно на съществуващите им квоти във фонда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР